Enkät: Hur påverkades du av knivdådet för ett år sedan?

Marie Östh Karlsson, 53, kommunalråd (S), Kikås

– Jag påverkades väldigt mycket. Det var en fasansfull händelse. Stefan Löfven ringde mig personligen ganska tidigt på dagen efter att man hade fått klart för sig vad som hänt. Han ville komma hit och ha ett samtal om den här problematiken. Nu handlade inte detta om en verksamhet som Mölndals stad driver men vi har lärt oss mycket av det som har hänt. Om hur viktigt det är att ha insyn och koll på bemanningen på HVB-hem och andra hem. Varje händelse av negativ karaktär gör att man tänker ett varv till.

David Nilsson, 42, enhetschef för Torrekulla asylboende, Göteborg:

– Det var väldigt tungt den dagen, både personal och ungdomar tog det jättehårt. Vi tände ljus och hade tyst minut. Ungdomarna hade tankar som ”hur kan någon göra så” och ”nu kommer alla tro att vi är sådana”. Och personalen om hur man ska tänka kring säkerhet. Vi fick uppdatera hot- och våldsplanen. Hösten 2015 var personalen redan hårt pressad och så kom detta som en extra tuff grej. Vi fick en tankeställare om hur sårbart det är och för mig som chef, att inte snåla med personal.

Håkan Ahlström, 59, Mölndals stads stadsdirektör, Göteborg:

– Det påverkade oss ganska påtagligt eftersom många inte kunde hålla isär våra verksamheter. Vi fick anledning att säkra upp våra rutiner, för att se att det var vattentätt, så att det inte skulle kunna hända hos oss. Som jag uppfattade fanns det vissa brister i hur det här privata HVB-hemmet bemannats. Så vi lös igenom vår verksamhet och hur vi hanterar personalfrågor för att se om det fanns brister – och det fanns det inte. Sen blir man självklart påverkad av att någon blir mördad, det är oerhört tragiskt.

Jonas Bexell, 30, byggnadsingenjör, Mölndals centrum:

– Det var väldigt tråkigt, men det händer ju tyvärr väldigt mycket i Sverige så det var nästan som att det här blev en händelse i mängden. Jag vet inte riktigt vad man ska säga egentligen. Det går ju inte att göra personlighetstest på alla som kommer till Sverige.

Susanne Hulinder, 50, undersköterska, Kållered:

– Det var fruktansvärt. Först trodde man nästan inte att det var sant. Det var ju mycket som var fel med det där, att hon blev lämnad ensam till exempel. Man ska inte jobba ensam. Om de hade varit två så kanske detta inte hade hänt, eller så hade det i alla fall inte behövt sluta så illa.

Annelie Olsson, 22, studerande, Kinna:

– Jag bor inte här i Mölndal men jag känner till händelsen och följde rapporteringen. Det var en väldigt stark och tragisk händelse. Sådana händelser påverkar mig, framför allt hur man känner sig när man är ute och rör sig, jag känner mig mer rädd av sådana händelser.

Marianne Bernefors, 80, pensionär, Göteborg:

– Jag tycker det är så otäckt när sådant händer. Det är otäckt att det händer så nära oss. Det blir mer och mer sådana händelser nu för tiden tycker jag. Sådant hände inte för tio år sedan. Det är hemskt att det ska behöva vara så här.

Jörgen Svensson, 48, arbetssökande, Halmstad:

– Även om jag inte bor här så påverkades jag av händelsen. Det som hände är väldigt tragiskt. Det är hemskt att sådant ska behöva hända i samhället. Jag har inte tagit åt mig personligen av det på det viset att jag blir rädd eller så men det är en otrygg värld vi lever i.

Rolf Andersson, 71, pensionär, Solängen:

– Jag bor granne med hemmet så självklart påverkades man. Hela händelsen är så fruktansvärt orättvis. Hon gjorde bara sitt jobb och så skulle det behöva sluta så. Det känns förjäkligt att oskyldiga människor ska behöva utsättas på det viset.

Läs också: Ingen jobbar ensam längre

Relaterade artiklar
Fler artiklar