Metoo-kampanjen är som en snöboll som när den väl satts i rullning är närmast omöjlig att stoppa, skriver MP:s chefredaktör Ingrid Fredriksson

En snöboll som satts i rullning

 KRÖNIKA

Det här är hösten vi kommer minnas som tiden då kvinnorna tog bladet från munnen. Det började med Harvey Weinstein-skandalen i Hollywood och sen var metoo-bollen i rullning. De senaste veckorna har bransch efter bransch skapat sin egen hashtag för att sätta ljuset på de villkor som gäller där. Närmusikentystnar, tystnadtagning, imaktenskorridorer och teknisktfel är några av dem.

I tisdags kväll hade turen kommit till journalistbranschen som under hashtagen deadline gick ut med ett upprop, drygt 4 000 namnunderskrifter och ett stort antal berättelser från kvinnliga journalister som tröttnat på tystnadskulturen.

För mig som ansvarig utgivare på Mölndals-Posten var det ett självklart beslut att publicera uppropet och ett antal av berättelserna på vår hemsida, av solidaritet med utsatta kvinnor på redaktioner över hela landet.

Det är som en snöboll som när den väl satts i rörelse nerför backen bara växer och växer och är närmast omöjlig att stoppa. Att de här frågorna nu lyfts upp på dagordningen och debatteras brett är förstås i sig ett gigantiskt steg på vägen, men den stora utmaningen framöver blir att kanalisera och konkretisera all den enorma energi och viljekraft som har väckts i och med det här. Att orka hålla i, även när nyhetens behag har gått över.

Och det är något vi måste göra gemensamt allihop, män och kvinnor, unga och gamla, de som utsatts och de som inte utsatts. Om samhället ska förändras i grunden måste alla vara med.

För MP:s del innebär det att vi kommer fortsätta ge den här frågan utrymme i tidningen och se till att den håller sig uppe på den lokala dagordningen.

Ingrid Fredriksson

chefredaktör

Relaterade artiklar
Fler artiklar