En oväntad entré under årets Musik på vattnet

När de första tonerna av lördagens konsert Musik på vattnet vid Rådasjön började spelas slutade lyckligtvis även regnet att falla. Men trots det blev det en blöt start för kvällens gästband Duratrion.

Strax efter att paraplyer fällts ner och Kulturskolans storband börjat spela brister hela publiken ut i skratt. Gästbandet syntes nämligen inte till på scenen, utan bjöd på en tämligen oväntad entré – med ett dopp i sjön. Enligt David Lundqvist, en av medlemmarna i årets gästband Duratrion, var intåget i sjön planerat – men inte speciellt kallt.

– Det måste ha varit upp emot 18–19 grader, riktigt skönt faktiskt, säger han. 

I takt till musiken kravlar de sig till slut upp på scenen för att sedan försvinna bakom Kulturskolans storband som spelar för fullt. Med torra kostymer gör Duratrion återigen entré – och konserten kan nu ta fart på riktigt.

Det är en stor publik som har tagit sig till Rådasjöns strand under lördagskvällen. En del sitter på medtagna filtar medan andra står upp och rör sig i takt till musiken. En av dem är Caroline Bille Lindström från Mölndal som har varit på evenemanget flera år i rad.

– Musiken är fantastisk, och det framgår verkligen att Duratrion och Kulturskolans storband har en gemenskap och en fin relation till varandra, säger hon. 

Roddarklubbens kiosk går varm och publikens engagemang likaså. Den årliga konserten infaller alltid sista lördagen i augusti och har för många blivit lite av en tradition.

– Det är roligt att så många kommer hit varje år och tar del av konserten. Det hoppas vi såklart ska fortsätta framöver, säger Maria Wilhelmsson, biträdande kulturskolechef.

Från scenen spelas allt från 40-talsjazz till 70-talsrock. Sång och musik varvas med nöjsamt mellanprat och egenskrivna texter – ofta med anspelning till Göteborg. För årets gästband kommer just därifrån och består av musikalartisterna Anders Wängdahl, Tobias Ahlsell och David Lundqvist.

– Det är väldigt roligt att spela tillsammans med Kulturskolan. Alla är så himla duktiga och vi har verkligen sett fram emot kvällens konsert, säger David Lundqvist.

Axel Almqvist, som spelar piano i Kulturskolans storband, tycker att kvällen varit bättre än förväntat.

– Det har gått jättebra och det har varit roligt att få spela tillsammans med Duratrion. De är väldigt duktiga på att bygga upp en god stämning och en bra gemenskap, säger han.

Tillsammans bjuder musikerna på en underhållande show som får publiken att både skratta, dansa och skrika ”en gång till” efter att fyrverkerier har bränts av och konserten lidit mot sitt slut.

– Vi satte de allra svåraste bitarna helt perfekt och det har verkligen gått över förväntan. Det här gör vi mer än gärna om, säger Duratrions David Lundqvist som precis har tackat både publiken och Kulturskolan – för den här gången.

Elin Gustafsson