Denna lördagskväll fick vissa skor känna på det klibbiga dansgolvet, medan andra fick styra stegen någon annanstans, skriver MP:s krönikör Johan Sjöberg.

En lördagskvälls abrupta slut

 KRÖNIKA

Hallen är belamrad med skor. Tygskor, skinnskor och klackskor. Olika sorters skor som alla har tagit olika vägar för att komma hit. En vindbrygga hade varit på sin plats i detta hav av skor. En annan fantasitanke hade varit om du upprättat ett tillbud för den överhängande snubbelrisken, speciellt på vägen ut. Men inget sådant sker, för det är lördagskväll. Det är fest och alla är ovän av ordning.

Musiken pumpar från hemmets inre, likt ett hjärta. Stegen styrs osökt dit. Mot hjärtrummet. Och där sitter de alla.  Alla de som ger liv åt ens eget liv.

Lördagen är nog den mest elastiska dagen i veckan. Den dag som är minst gravid med morgondagen. Den tycks nästan sakna ett slut. Inte konstigt att lördagen blir den perfekta festdagen. Lycka och förväntning blandas till ett välbalanserat livsrus.

Detta är inget giltigt identitetskort, säger vakten utanför utestället några timmar senare. Och visst, vakten har en poäng. Det står EJ GILTIGT SOM ID-KORT i versaler på LMA-kortet. Men det finns foto, namnteckning och födelsetid på det. Och det är den enda handling som asylsökande har för att bevisa sin ålder.

LMA betyder lagen om mottagande av asylsökande. Kortet är personligt och är ett bevis på att du är asylsökande och får vistas i Sverige i väntan på beslut. Migrationsverket uppmanar alla asylsökande att uppvisa sitt LMA-kort när de kontaktar myndigheter. De kan hämta ut rekommenderad post, legitimera sig mot sjukvården/polisen och, när de har åldern inne, handla på Systembolaget. Kort och gott, alla tunga pjäser i samhället godtar det som id-handling. Jag har även fått det bekräftat, på nära håll, att det går att köpa tobak och energidryck på det.

Är det inte lite märkligt då att en enskild krog kan ha starkare motiv till högre krav på identifikation än en myndighet? Är inte det en aning förmätet och uppblåst? Finns det inte en risk för diskriminering när den enskilda vakten får leka huvuddomare vid dörren? Många gånger lämnar asylsökande in alla id-handlingar, som de fick med under flykten, till Migrationsverket för att påskynda beslutsprocessen. Och testa själv att skaffa giltigt id-kort utan ett fullständigt personnummer.

”Hör du inte vad jag säger? Detta är inte ett giltigt id-kort”, säger vakten på nytt. Nu med en anstrykning av myndighet i stämman. Men mina vänner är ju inne, svarar du. Det spelar ingen roll, replikerar vakten kompromisslöst. Ridån faller. Denna lördagskväll fick vissa skor känna på det klibbiga dansgolvet. Medan andra fick styra stegen någon annanstans. Förmodligen hem och vänta på söndagen.

Johan Sjöberg

Relaterade artiklar
Fler artiklar