En första sprängning för hus vid Hills

Det har tagit lång tid. Men på fredagen skedde den symboliska premiärsprängningen för Hills villastad.


– Vi får närhet till naturen och jag tror att det här kommer att bli ett småbarnsområde med en väldigt stark gemenskap. Det är lång väntan men det är det värt, säger Sophia Högberg som köpt ett av de planerade husen tillsammans med Jesper Wallmander.

På fredagseftermiddagen fick de och sonen Oliver göra en sprängning inför ögonen på en hyfsat talrik publik vid golfbanan. Inte en helt äkta sprängning förstås, men väl en symbolisk för att fira att det nya bostadsområdet nu börjar växa fram på allvar.

– Till våren ska vi börja gjuta bottenplattorna till villorna och beräknad inflyttning är sommaren 2018, berättar Olof Olausson, regionchef på byggherren Veidekke.

Bland gästerna på invigningen fanns också kommunalrådet Hans Bergfelt (M), som berättade för besökarna om den vindlande vägen fram till byggstart. Detaljplanen för de nya bostäderna blev starkt kritiserad och rättsprocessen kring den tog flera år.

En annan mycket uppmärksammad problematik kretsade kring områdets motocrossbana, som kommunen till slut lät stänga och där det fortfarande inte hittats någon alternativ lösning.

– Det är klart att det har tagit lång tid att komma i mål. Men jag visste hela tiden att vi skulle komma i mål, det var inget annat som var möjligt, säger Hans Bergfelt.


Projektet väntas omsatta runt en miljard kronor fram till 2021, då den tredje och sista etappen ska vara avslutad. Enligt Olof Olausson på Veidekke har intresset varit stort för de nya husen. 20 villor och 27 lägenheter är redan sålda.

– Över 5 000 intresseanmälningar har kommit in, säger han.

Bostadsområdet ligger i en södersluttning ner mot Hills golfbana. Tanken är att Hills klubbhus skulle kunna bli en samlingspunkt för boende som vill äta, dricka – och spela golf förstås.

– Jesper är väldigt inbiten golfare så det här har varit en dröm för honom. Själv är jag nybörjare än så länge, säger Sophia Högberg.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23