En Facebook-affär med bara vinnare

KRÖNIKA Varenda stadsdel och stad med självaktning har en. Och de har blivit en smärre revolution i den ständigt pågående kampen för att bli av med saker som man vill slippa ha hemma men som är lite för fina för att slänga.

Jag pratar om köp-, sälj- och skänkgrupperna på Facebook. Själv har jag framför allt blivit förtjust i det där med skänk.

Det blir en situation där alla vinner. Den som ger bort – alltså jag – kan annonsera ut i stort sett vad som helst, utan att behöva oroa sig över tråkigheter. Ingen som försöker pruta, ingen som ringer efteråt och är besviken över att prylen inte motsvarade förväntningarna.

Den som hämtar får chansen att göra verkliga fynd. Jag minns fyrverkeriet som uppstod i min telefon mitt i natten efter att jag, möjligen övergeneröst, bestämt mig för att skänka bort en fullt fungerande hemmabioanläggning. Fruns slitna gamla cykel, som inte ens rullade vid tillfället, hittade en ny ägare på mindre än en kvart.

Förra veckan var det dags för det verkliga examensprovet. Skulle någon vilja ta emot Mölndals-Postens gigantiska Ikeaskåp som vi plötsligt insåg faktiskt inte behövdes? Företag som köper in begagnade kontorsmöbler hade sagt nej, Erikshjälpen hade sagt nej och vi hade med sorg i hjärtat börjat inse att det kanske skulle bli tippen trots allt.

Då messade Jessica från Balltorpsskolan.

”Skolan har inga pengar” sa hon, kom och tittade på möbelberget och utbrast förtjust:

”Så här fina saker har vi aldrig haft!”

Något dygn senare var i stort sett allt hämtat, med hjälp av en hyrd lastbil och starka kommunanställda.

Det kändes riktigt fint – och inte bara för att vi fick ett problem löst. Utan också för att de faktiskt riktigt snygga skåpen, borden och stolarna kan göra nytta på en arbetsplats där elever och lärare förtjänar att få fokusera på annat än halvtaskiga möbler.

Skicka gärna en bild på hur det blev när ni inrett klart!

Fredrik Hofflander

Chefredaktör på Mölndals-Posten