Runt SCA:s gamla högkvarter i Eklanda vill fastighetsbolaget Balder bygga en ny stadsdel med uppemot 1 500 bostäder. Arkivfoto: Annelie Ivarsson Moran

Eklanda kan få nya grannar i väster

Redan i somras talades det om en ny stadsdel mellan Eklanda och köpcentrumet 421. Nu har politikerna gett klartecken för att sätta igång planeringsarbetet. Totalt kan det skapas uppemot 1 500 nya bostäder, tror fastighetsägaren Balder.

– Eklanda är en fin trädgårdsstad, men ganska gles och med en viss typ av bebyggelse. Här vill vi skapa en lite mer urban miljö, med flerbostadshus och kvartersstruktur, säger Erik Lavehall, affärs- och projektutvecklare på fastighetsjätten Balder.

Redan i somras berättade Mölndals-Posten om att Balder och Mölndals stad kommit överens om att dra igång en detaljplan för gamla SCA-huset i Eklanda. Där kan det skapas någonstans runt 300 lägenheter är det tänkt.

Samtidigt lämnade Balder också in en ansökan om att få bebygga marken runtomkring. Och nu har politikerna i kommunstyrelsens planeringsutskott gett en första tumme upp åt projektet. Planen är att bygga en ny stadsdel som blir som en brygga mellan Eklanda i öster och köpcentrumet 421 i väster.

I handlingarna som vann politikernas gillande nämns 1 000 bostäder som ett förmodat mått för det nya området. Men Erik Lavehall tror att det skulle kunna flytta in något fler än så.

– Det kan nog bli uppemot 1 300. Säg att det kan bli 1 500 om man räknar in SCA-huset också, säger han.

Erik Lavehall pekar på att området runt SCA-huset borde kunna bli väldigt populärt bland framtida bostadsköpare. Det är nära till handel, nära till Änggårdsbergen och rimligt avstånd både till centrala Göteborg och centrala Mölndal.

– Kommunen vill också ha plats för kontor, en skola och ett par förskolor, säger han.

Stefan Gustafsson (S), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott, säger till Mölndals-Posten att det var ett enigt utskott som valde att gå vidare med planerna.

– Det var inga konstigheter. Det är ju fortfarande på ett så tidigt stadium. Det som kommer att bli en stor utmaning är kollektivtrafiken. Jag vet att Balder vill bygga ett område där alla inte har bil, säger han.

– Sedan är det en del andra saker som man måste fundera över. Det finns en kriminalvårdsanstalt i nordväst och en hästgård i väster.

Erik Lavehall på Balder bedömer att det ombyggda SCA-huset skulle kunna vara klart för inflyttning någon gång under 2019, medan den kringliggande nya stadsdelen sannolikt dröjer ytterligare två år.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar