Mölndalsbostäders beslut att måla över ett antinazistiskt budskap i Kvarnbyn väckte kritik. Arkivfoto: Johanna Liljas

Efter nazism-bråket: Nya regler på väg

För snart tre veckor sedan väckte Mölndalsbostäder vrede genom att måla över ett antinazistiskt budskap på sin graffitivägg i Kvarnbyn. Nu jobbar bolaget med att ta fram tydliga regler.

– Jag tror det är klart innan nyår, säger vd Marie Werner.

Vd:n hamnade rejält i blåsväder inför nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september. Innan demonstrationen målades det ett antinazistiskt budskap på den av Mölndalsbostäder ägda graffitiväggen i Kvarnbyn.

”Stoppa nazisterna 30/9” stod det med stora bokstäver på väggen.

Läs mer: De tog bort antinazistmålningen

När detta nådde fram till Mölndalsbostäder beordrade bolaget dit en målare som fick i uppdrag att måla över texten. Något som väckte stor vrede på sociala medier.

– Det känns jätteobehagligt, det blir ett ställningstagande i sig. Man tillåter inte att man är emot nazism. Titta bara på hur man agerar i Göteborg, där hänger kommunen upp FN-flaggor, sa till exempel Mölndalsbon Johanna Liljas till Mölndals-Posten.

Marie Werner, vd på Mölndalsbostäder, står fortfarande fast vid att det var ett korrekt beslut att täcka över det antinazistiska budskapet.

– Jag tycker att man har blandat äpplen och päron i den här diskussionen. Debatten handlade om huruvida vi stöttade nazismen, men allt vi gjorde var att agera utifrån väggens syfte, säger Marie Werner.

Enligt hennes uppfattning är väggens syfte inte att vara en plattform för politiska budskap av något slag, något som Mölndalsbostäder nu ska försöka förtydliga på skyltar som ska sättas upp vid väggen.

– Vi håller på och bearbetar frågan om vad som ska stå på dem. Det har inte behövts tidigare, men nu sätter vi upp dem på förekommen anledning kan man säga.

Och vad ska det stå?

– Det är inte klart än, det får vi fundera över. Vi jobbar med frågan och vi stämmer också av med Mölndals stad. Dels uppfattar många att det är deras vägg, dels äger de ju oss, säger Marie Werner.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar