Stig Lilja tittar ut från sin lägenhet i Kvarnbyn. Just nu är den obeboelig efter förra veckans brand. Foto: Fredrik Hofflander

Efter branden: ”Man mår inte bra”

”Pappa, det brinner!”. Mitt i natten vaknade Stig Lilja till orden som ingen vill höra. 

– Man mår inte bra efter en sån här grej, säger han drygt en vecka efter husbranden i Kvarnbyn.

Stig Lilja och hans son har bott i Rosendalskasernen i Kvarnbyn sedan 2010. Huset är snart 170 år gammalt och likt flera andra byggnader vid det gamla fabriksområdet inte särskilt väl underhållet. Vittnesmålen är många om att de bitvis förfallna kvarteren har blivit ett tillhåll för diverse ljusskygga verksamheter på nätterna.

– Jag har också hört det. Det känns väldigt otrevligt att veta att det går omkring en person och tänder på, och att den personen fortfarande rör sig fritt någonstans, säger Stig Lilja.

Läs också: Brand i hyreshus – fick fly upp på taket

Stig Liljas liv har vänts upp och ner efter branden, som startade vid fyratiden natten till onsdag i förra veckan. Även om familjen Liljas lägenhet inte fått några större skador går det inte att bo i huset just nu. Både vatten och el är avstängda i byggnaden.

Därför har Stig Lilja och hans son fått flytta in i en tillfällig lägenhet tills vidare – men han vill inte att det ska stå i tidningen var den ligger.

– Ingen vet ju vem det här var riktat mot, även om jag inte tror att jag har något otalt med någon. Det är först nu som jag har börjat kunna sova lite på nätterna igen, säger han.

Läs också: Historikern: ”Det är väldigt sorgligt”

Polisen avslutade sina undersökningar av huset under torsdagen i förra veckan. Enligt polisen pekar mycket på att branden är anlagd, men någon misstänkt person finns inte.

Vad som händer med den anrika gamla hyreskasernen är fortfarande högst oklart. Roland Skogh, förvaltare på fastighetsägaren Mölndala, uppger att bolaget ska besiktiga byggnadens status närmare innan man fattar beslut hur man ska gå vidare.

– Det vi har gjort är att vi har säkrat upp byggnaden så att det inte ska bli mer skador på den än det redan är. Lägenheten som det brann i är inte lika förstörd som vi trodde från början men den är långt ifrån beboelig, säger han.

För Stig Liljas del blir det nu sannolikt till att vänta på ett erbjudande om en mer permanent ersättningslägenhet någon annanstans. Att få bo kvar i Kvarnbyn tror han blir svårt.

– Nu tänker jag mest att jag bara vill ha tak över huvudet.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar