Därför har färgglada bilar kört runt i Mölndal

Har du sett en märklig bil med tv-spelsfigurer på taket köra runt i Mölndal? Detta beror på en biltävling som drog igång under måndagen.
– Det är inget evenemang för fina bilar, tanken är att det ska bestå av gamla skrothögar som kör runt i Europa, säger Shawn O’Brien.

ANNONS
|

De senaste dagarna har flera Mölndalsbor kunnat se färgglada och modifierade bilar med centraleuropeiska registreringsskyltar på olika platser i Mölndal. Detta beror på att biltävlingen Carbage Run startade i Göteborg under måndagen.

Grundidén för tävlingen är att deltagarna ska köra längs olika farleder och genomföra olika utmaningar.

– En av utmaningarna vi har haft är att deltagarna ska ta sig in på ett Ikea, lägga sig under täcket i en av sängarna, och ta en bild för att dokumentera det hela, berättar Shawn O’Brien som är en av arrangörerna bakom evenemanget.

LÄS MER:Här är Mölndals mäktigaste personer – plats 1–10

De bilar som körs ska i sin tur vara minst tjugo år gamla. När evenemanget hölls för första gången i Nederländerna 2009 fick de inte heller vara värda mer än 500 euro.

ANNONS

– Det är inget evenemang för fina bilar, tanken är att det ska bestå av gamla skrothögar som kör runt i Europa, säger Shawn O’Brien, och tillägger:

– Deltagarna brukar modifiera bilarna i olika teman, till exempel Ghostbusters, eller vad som är populärt runtom i världen, berättar Shawn O’Brien.

Olika versioner

Carbage Run hålls årligen i olika former. Å ena sidan har de både sommar- och vinterupplagor, å andra sidan hålls det för olika nationaliteter. Den version som i dag började i Göteborg är till för förare från Nederländerna, Belgien och Luxemburg.

– Vi kommer att köra genom Sverige upp till den norra polcirkeln, och sedan ned genom Finland, säger Shawn O’Brien.

Samtidigt som tävlingen för centraleuropeiska nationaliteter startade har även Carbage Runs skandinaviska version dragit igång.

– Den skandinaviska versionen startade i Köpenhamn, men de är i Sverige nu. I dag ska de stanna i Örebro, säger Shawn O’Brien.

Den upplagan kommer så småningom också till Göteborg där den avslutas.

LÄS MER:Misstänkta bedragare knackade på hos Martina i Mölndal – uppgav sig vara från Tele2

Kör på småvägar

Sedan pandemin startade har Carbage Run haft ett uppehåll. Att man nu startar den centraleuropeiska versionen i Sverige beror i sin tur på hur covidrestriktionerna ser ut i andra delar av Europa.

Nu när förarna drar vidare från Göteborg kommer de att göra olika stop runtom i landet. Farlederna kommer främst gå på småvägar.

– Vanligtvis försöker vi undvika att sätta turerna längs motorvägar, säger Shawn O’Brien, och tillägger:

– Det är inte en tävling där vi kör snabbt eller så. Man får poäng genom att klara utmaningarna, och den som har flest vinner.

LÄS MER:Bostäder och restauranger planeras i Mölndals gamla fabriker

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS