Du behöver inte välja

KRÖNIKA ”Min poäng är att man inte ska behöva bära smoking eller balklänning för att gå och lyssna på klassisk musik, utan att man bara ska kunna slinka in som man är och få en musikalisk upplevelse.”

Orden kommer från Mölndalsmusiken Joel Lundberg, som intervjuats av Mölndals-Posten. Han har själv spelat allt från rocktrummor till finstämt piano och vill sudda ut gränserna mellan ”finkultur” och ”fulkultur.”

Skönt! Det där med att sätta upp massa regler kring kultur, och framförallt för vem som får uppleva eller utöva den, känns tröttsamt och tråkigt. Det gäller förresten inte bara kultur. Idrott, yrkesval och fritidsaktiviteter är alla saker som kan begränsas av vem man är och var man kommer ifrån.

Ibland handlar det om egna förväntningar och fördomar – att man begränsar sig själv. Andra gånger är det omständigheterna, i form av till exempel ekonomi eller ett bristande utbud, som sätter käppar i hjulet. För att hitta vad man tycker om, vad som är ens grej, måste man ju få chansen att testa.

För vissa handlar det om att våga dansa balett, trots att man är en av få killar på träningarna. Det gjorde Mattheus Bäckström och blev proffs. För andra handlar det om att prova ett helt nytt yrke, att byta musik mot bildkonst eller att gå från trummor till piano.

För att alla ska hitta sin grej, oavsett om det är klassisk musik eller innebandy, krävs också att samhället hjälper till. Gratis sommarlovsaktiviteter är till exempel ett utmärkt tillfälle för barn att få testa allt från karate till graffiti. Skolan, föreningslivet och kulturskolan kan också öppna nya dörrar.

Och en sak till – man behöver alltså inte välja mellan klassisk musik och innebandy. Eller mellan hiphop och golf. Eller mellan poesi och trädgårdsodling. Det går alldeles utmärkt att göra alltihop.

Elvira Linderot

Reporter och tf redaktör

elvira.linderot@molndalsposten.se