En man i Åby förlorade en tvist mot Mölndals stad om sitt socialbidrag. Arkivfoto: Shutterstock/Kent Randau

Domstol avgjorde tvist om socialbidrag

En man i Åby ville ha socialbidrag. Kommunen sa nej eftersom mannen inte sökt jobb tillräckligt aktivt. Nu har tvisten avgjorts i domstol.

Mannen ansökte om socialbidrag, eller försörjningsstöd som den formella termen lyder, för oktober i år. Detta eftersom han saknade andra inkomster.

Men kommunen sa nej och nu har även förvaltningsrätten i Göteborg levererat ett negativt besked till mannen.

Både rätten och kommunen pekar på att man måste ”stå till arbetsmarknadens förfogande” för att kunna få socialbidrag, såvida man inte är sjukskriven av en läkare. Detta upplystes mannen om redan i slutet av augusti, men det dröjde ungefär en månad innan han skrev in sig hos Arbetsförmedlingen.

Mannen har visat upp dokumentation på att under den aktuella perioden sökt två jobb, men det imponerar inte på vare sig rätten eller kommunen. ”Förvaltningsrätten bedömer därför att han inte kan anses ha stått till arbetsmarknadens förfogande på ett sådant sätt att han har rätt till bistånd”, skriver rätten i sin dom.

Mannen har också hänvisat till att han under perioden mått dåligt. Men rätten konstaterar kort att han varken varit sjukskriven eller kunnat visa upp något läkarintyg om sitt tillstånd.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar