Den vikarierande chefen som nyligen stängdes av på grund av misstankar om bedrägeri har ett förflutet med ekonomisk brottslighet. Foto: Shutterstock.

Dömd för bedrägeri – fick budgetansvar i Mölndals stad

Den vikarierande chef inom hemtjänsten som är avstängd för att ha försökt fiffla med en halv miljon kronor i skattemedel är tidigare dömd för 30 bedrägeribrott. Men fick ändå budgetansvar i Mölndals stad.

Mölndals-Posten har tidigare skrivit om att en anställd i kommunen har polisanmälts för att ha försökt få cirka en halv miljon kronor extra till den hemtjänstenhet den anställde tillfälligt var chef för.

Läs även: Fiffel med hemtjänst för halv miljon

Den vikarierande chefen har stängts av och just nu utreder dels polisen misstankarna om bedrägeri och dels Mölndals stad händelserna ur personalsynvinkel. Enligt en tingsrättsdom från hösten 2010 så har den anställde tidigare gjort sig skyldig till bedrägerier vid 30 tillfällen, både mot privatpersoner och företag. Exempelvis handlade det om annonser på Blocket, där saker såldes men aldrig levererades. Men även varor som beställdes till en adress, men där kostnaden fakturerades till ett ovetande företag. Personen erkände och domen blev 160 timmars samhällstjänst och behandling. Några år senare anställdes personen av Mölndals stad och fick så småningom budgetansvar.

Enligt Monica Holmgren, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, som inte vill prata om det pågående ärendet, begär förvaltningen alltid att de som ska nyanställas presenterar ett utdrag ur belastningsregistret.

– Vi skriver aldrig på anställningsavtal innan vi har fått tillbaka det här. Det ska lämnas till anställande chef i obrutet kuvert, säger Monica Holmgren.

Utdragen visar brott begångna fem år tillbaka i tiden och borde därför ha visat domen från 2010. Den chef som gjorde anställningen har sedan dess lämnat Mölndals stad, men enligt anställningsbeviset ska den anställde ha visat ett utdrag. Det är därför oklart varför brotten inte kom till Mölndals stads kännedom direkt. 

Hur reagerade ni när ni fick reda på detta?

– Vi kallade in personen på samtal med en gång och delgav vad vi fått reda på. Sedan är det ett personalärende, som jag inte vill gå in på vad vi har gjort, och handlingsplaner som är lagda efter det, säger Monica Holmgren och tillägger att de har infört ett kontrollsystem efter att de fick kännedom om de tidigare begångna brotten. 

Annelie Ivarsson Moran

annelie.ivarsson@molndalsposten.se

031 – 86 84 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar