Anna Gustafsson, här med Mio och Måns Frogemar, är en av ett 50-tal kommunala dagbarnvårdare i Mölndal. Men att rekrytera fler har visat sig nästan omöjligt. Foto: Fredrik Hofflander

”Detta är ett yrke jag vill bli gammal i”

Anna Gustafsson var trött på sena jobbkvällar på krogen. Så hon började arbeta som dagbarnvårdare hemma i Eklanda i stället.

– Detta är nog världens bästa yrke, säger hon.

– Jag älskar dig, viskar Måns Frogemar i örat på Anna Gustafsson när de sitter i soffan uppe på övervåningen.

– Ja, du hör ju själv. Det är fantastiskt att få höra sånt från barnen. Eller när vi äter lunch och de säger att jag lagar världens godaste mat, säger Anna Gustafsson.

Läs mer: Tufft jobb att anställa nya dagbarnvårdare

När Anna Gustafssons egna barn var små gick de inte på förskola, utan hos en dagbarnvårdare nära familjens hem på Bäckstensgatan. Själv jobbade Anna på klassiska utestället Palace i Göteborg.

– Vi blev kallade till ett möte om att det var brist på dagbarnvårdare i Eklanda och att det kanske skulle behöva göras förändringar. Då började det sås ett litet frö i mig, minns hon.

Anna Gustafsson hade ingen pedagogisk utbildning i ryggen, men tog kontakt med chefen och erbjöd sina tjänster.

Nu har det gått tio år.

– Det var pirrigt i början, det var det. Jag började med att gå bredvid en annan dagbarnvårdare och jag vet att jag sa ganska tidigt till min man att det här var ett yrke som jag ville bli gammal i, berättar hon.

Anna Gustafsson är väl medveten om arbetsgivarens stora problem med att rekrytera nya dagbarnvårdare. Själv tror hon att många känner en oro inför att släppa in andra föräldrar och barn i hemmet.

– Det är klart att det är speciellt att du öppnar upp ditt hem för andra. Och det krävs att du har en familj som tycker att det är okej. När min man äter frukost på morgonen så äter han tillsammans med barnen. Men han tycker bara att det är trevligt, säger Anna Gustafsson.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Så funkar det

En dagbarnvårdare har ofta fem barn i sin grupp.

Mölndals dagbarnvårdare är uppdelade i team, där man hjälper varandra när någon är sjuk eller ledig. Därför är grupperna ofta lite större än fem barn en normal dag.

Eftersom arbetsdagarna är långa arbetar dagbarnvårdare fyradagarsvecka.

Relaterade artiklar
Fler artiklar