Det hände 2017 – månad för månad

Storbrand i Åbro, raggarlycka på äldreboende och vattenhaveri i Kållered och Lindome. 2017 blev ett händelserikt år av högt och lågt i Mölndals stad. Så här summerar vi nyhetsåret månad för månad.

Läs mer: Åtta saker vi minns från 2017

Januari

Rosendalskasernen i Kvarnbyn eldhärjas. Flera personer befinner sig i huset när branden startar vid fyratiden på natten men ingen skadas. Polisens bedömning är att branden är anlagd men ingen misstänkt finns.

Polisen hittar en bomb och narkotika i en lägenhet vid Jungfruplatsen. Bombgruppen kallas till platsen för att desarmera bomben, något som också lyckas. Lägenhetsinnehavaren anhålls.

Polisutredningen mot S-politikern Solveig Hallin läggs ner. Hallin pekades ut för en misshandel i september 2016, i samband med en händelse där hon själv hävdar att det var hon som blev oprovocerat attackerad. Polisens utredare konstaterar att det inte finns förutsättningar för fällande dom åt någotdera hållet. Kort senare meddelar Socialdemokraterna att Solveig Hallin inte får tillbaka sin post som ordförande i skolnämnden, trots den nedlagda förundersökningen. Partiet hänvisar till bristande förtroende, utan att specificera orsaken närmare.

Februari

Ett förslag till ny politisk organisation skapar intensiv debatt. De mest kontroversiella delarna är en höjning av antalet kommunalråd från fem till sju och införande av två politiska sekreterare till kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande. Senare under året visar det sig att det politiska stödet för de delarna av förslaget är svagt.

Polisen och kommunledningen skriver under ett så kallat medborgarlöfte. Polisen lovar att stärka närvaron i centrum kraftigt under året i syfte att öka tryggheten.

Två barn försvinner spårlöst från Bräcka förskola i Lindome. Barnen är borta minst en och en halv timme.

Mars

Krokslättsgymnasiets satsning på ett nytt samhällsprogram med inriktning mot blåljusyrken får ett mycket svalt mottagande. En enda elev väljer programmet i första hand och skolan beslutar sig för att lägga ner satsningen innan den ens börjat.

En vikarierande chef inom hemtjänsten stängs av efter att det framkommit att chefen fifflat med pengar och tidsrapportering i kommunens interna system. Syftet är sannolikt att det skulle se ut som att enheten sköter sitt budgetarbete bättre än vad som verkligen är fallet. Chefen lämnar sin anställning självmant.

Kommunen fattar beslut om att årets officiella påskpynt blir fjäderfritt. Detta beroende på avslöjanden om djurplågeri kopplat till framställning av påskfjädrar.

April

Åbytravet inleder bygget av sin mässhall och sitt nya hotell. Planen är att mässhallen ska invigas 2018 och hotellet 2019.

Coops gamla varuhus i Kållered börjar rivas. Ikea ska bygga både ett nytt möbelvaruhus och ett nytt köpcentrum på platsen.

Sju bilar skadas i en brand på en parkering i Dotegården i Lindome.

Maj

Förlossningen på Mölndals sjukhus stänger för gott. All personal och alla vårdplatser flyttas över till Östra sjukhuset i Göteborg.

Väktare anlitas för att skydda personalen på Lindomes återvinningscentral. Anledningen är att de anställda blivit hotade av tjuvar som velat stjäla saker.

Ridskolan Raudhetta i Lindome, en av landets största i sitt slag, bjuds ut till försäljning. En av spekulanterna är Mölndals stad men i slutet av året säljs gården i stället till en privat köpare.

En stor vattenläcka uppstår nattetid i Kållered, vilket får vattenförsörjningen i både Kållered och Lindome att haverera totalt. Fem skolor stängs. Vattnet kommer tillbaka successivt under den påföljande dagen.

Juni

Det stora försäkringsbolaget If flyttar till Mölndal med totalt 650 anställda. Bolaget har fastnat för nya lokaler på Flöjelbergsgatan.

Gunnebo slotts styrelse presenterar en ny framtidsvision för stadens politiker. Visionen innehåller bland annat en hotell, en lantgård för barn, en utökad satsning på restaurang och dessutom utbyggd utbildningsverksamhet.

Frida Fornander från Mölndal vinner Miss Universe Sweden, vilket ger henne en plats i den klassiska Miss Universe-tävlingen. I den internationella finalen lyckas hon dock inte ta någon framskjuten placering.

Juli

Sökandet efter en ny bibliotekschef visar sig vara svårare än förväntat. Alla ansökningar slängs till slut i papperskorgen efter att de ansvariga konstaterat att kandidaterna inte har rätt profil.

Augusti

Flera fall av misstänkt förgiftade hundar rapporteras till polis och kommun. Två hundar ska ha dött av sina skador och kommunen sätter upp varningsskyltar utanför sina hundrastgårdar.

Mölndalsbördige komikern Per Andersson får en av de finaste hedersbetygelserna som finns i den här delen av världen: sitt namn på en spårvagn. I samband med det får han också ta emot Göteborgs spårvägars kulturpris.

En ny metod för ökad trygghet i centrum lanseras: trygghetsvärdar. Tanken är att vanligt folk mot betalning ska röra sig i centrum för att sprida trygghet. Politikerna säger ja till satsningen som har premiär i början av 2018 och bekostas genom en neddragning av inköpta väktartjänster.

Flera skott avlossas mot en lägenhet på Åby allé. Polisens teori är att gärningsmannen var ute efter någon annan person än de som bor i lägenheten.

Vårdbolaget Vardaga sparkas ut från Fässbergs äldreboende. Avtalet gäller till januari 2019 och kommer inte att förnyas, beslutar politikerna. Orsaken är alltför många missnöjda boende och att Vardaga inte velat ta emot alla anvisade patienter till sina korttidsplatser.

September

Kultur- och fritidsförvaltningen presenterar två tunga sparförslag i syfte att få en ekonomi i balans 2018. Politikerna väljer till slut att rädda den hotade bokbussen och lägger i stället ner Balltorps bibliotek. Dessutom görs neddragningar på bland annat Kulturnatt i Kvarnbyn och sommarlägren vid Djursjön.

En cyklist körs på i samband med träning på Gamla Riksvägen i Kållered. Enligt vittnen ska bilföraren ha blivit arg för att det fanns cyklister på vägen och med berått mod ha kört på mannen. Händelsen uppmärksammas över hela landet och bilföraren riskerar åtal.

Kyrkovalet hålls och valdeltagandet ökar i både Lindome församling och Mölndals pastorat. Sverigedemokraterna ökar sitt stöd i Mölndal och kommer för första gången in i Lindomes kyrkofullmäktige.

Ett privat initiativ att bjuda äldre på en tur i raggarbil blir en formidabel succé på Brogårdens äldreboende i Lindome. 25 pensionärer åker med i ett strålande höstväder.

En protest mot den förestående nazistdemonstrationen i Göteborg målas på graffitiväggen i Kvarnbyn. Mölndalsbostäder hamnar i blåsväder när bolaget beslutar att ta bort målningen. Det kommunala bolagets vd Marie Wernerhänvisar till att politiska budskap inte är tillåtna på graffitiväggen.

Oktober

Demonstranter samlas utanför Migrationsverkets lokaler i Kållered för att protestera mot att 17 personer ska avvisas till Afghanistan. Till slut får sju av de 17, åtminstone tillfälligt, stanna i landet.

Entreprenören Bert Karlsson anmäler intresse för att starta campingplats i Mölndal. Mest intresserad är han av Åby men även Lindome nämns som ett tänkbart alternativ.

En satsning på ett nytt stort forskningskluster i Åbro offentliggörs. Bakom står bolagen Vectura och Next step som köpt mark av Astra Zeneca. Satsningen uppskattas till 3,5 miljarder kronor och kan på sikt betyda uppemot 7 000 nya jobb.

En ung man åtalas för att ha smygfilmat nakna unga tjejer från en städskrubb på Åbybadet.

November

Kommunfullmäktige klubbar Mölndals budget för 2018. Den sektor som kanske får det allra tuffast är vård- och omsorgsförvaltningen, där det planeras nedskärningar på 23 miljoner kronor.

Lindomebon och Mölndalskyrkoherden Susanne Rappmann väljs till ny biskop i Göteborgs stift. Hon vinner slutomgången med mycket klar marginal i konkurrens med den mer konservative kandidaten Erik Johansson.

Moderaternas valberedning föreslår Kristian Vramsten som kandidat till partiets kommunalrådsplats i valet 2018, ett förslag som senare accepteras av medlemmarna. Det betyder att Hans Bergfelt kliver åt sidan efter nästan 20 år som M-kommunalråd.

Ett EU-toppmöte i Göteborg ställer till med stora trafikproblem i Mölndal. Broarna över E6 spärras av under delar av mötesdagen.

Klassiska lunchhaket Dagas slår igen för gott. Huset på Åbybergsgatan ska rivas och försöken att hitta ett annat ställe i Mölndal misslyckas. Ägarna ska framöver servera sin husmanskost i Frihamnen i Göteborg i stället.

En internutredning avvisar allvarliga anklagelser om att intagna på förvaret i Kållered ska ha provocerats avsiktligt av Migrationsverkets personal. Enligt anklagelserna ska detta ha gjorts för att få besvärliga intagna att begå överträdelser och hamna i isolering.

December

Mölndals stad yttrar sig i den kontroversiella frågan om fortsatt bergtäktsverksamhet i Kållered. Politikerna i miljönämnden bestämmer sig för att ansluta sig till kritikerna och yrkar på avslag i sitt sannolikt tungt vägande remissvar till domstolen.

Mölndals nya stadsbibliotek invigs inför storpublik och med celebriteter som Anna Blomberg, Ingvar Oldsberg och Björn Ranelid i bärande roller.

Relaterade artiklar
Fler artiklar