Arkivfoto

Det byggs fler hyresrätter än bostadsrätter

I Mölndals kommun är majoriteten av lägenheterna som byggts under de senaste tio åren hyresrätter, om än med knapp marginal. Hur stor andel hyresrätter som byggts i kommunerna varierar kraftigt i landet.

Av de 200 000 lägenheter som byggts i flerbostadshus i Sverige mellan 2006 och 2016 är 49 procent av dem bostadsrätter och 51 procent hyresrätter. Men det är stora skillnader mellan kommunerna i landet. Det visar siffror från SCB som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Mölndals kommun följer mönstret för resten av landet och det har under de senaste tio åren byggts 49 procent bostadsrätter och 51 procent hyresrätter. I grannkommunen Göteborg dominerar bygget av bostadsrätterna med 54 procent och bara 46 procent av det som byggts är hyresrätter. Även i grannkommunen Kungsbacka har det byggts störst andel bostadsrätter, 69 procent, jämfört med 31 procent hyresrätter.

Det är stora variationer mellan kommunerna i landet och i Strängnäs har bara 15 procent av de nybyggda lägenheterna de senaste åren varit hyresrätter.

– I Storstockholm dominerar bostadsrätterna varje år, men i riket utanför storstäderna dominerar hyresrätterna, säger Johannes Johansson, statistiker på SCB.

I drygt hundra kommuner har det endast byggts hyresrätter under de senaste tio åren.

– I mindre kommuner har allmännyttan en större betydande roll och det är förmodligen mindre lönsamt att bygga bostadsrätter, säger Johannes Johansson, statistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar