Lennart Wallensäter, föreståndare på kulturhuset Mölndal ser fram emot fler besökare när det sänds liveopera från New York i höst. Första föreställningen är Tristan och Isolde den 8 oktober.

”Förstklassigt på alla sätt”

Under hösten kommer kulturhuset Möllan att för andra säsongen livesända operor från the Metropolitan i New York. Stora upplevelser väntar enligt föreståndare Lennart Wallensäter.

Hur är upplevelsen att se opera på Möllan?

– Det är förstklassigt på alla sätt och vis. Man får inte glömma att man ser allt på en duk, men om man tänker att det sker nu och händer på riktigt så förhöjs hela känslan. Det är ju världsartister som framträder på the Met. Deras dekor är också omfattande.

Är det bättre än live på något vis?

– De har ofta två stycken pauser i föreställningarna som tar allt mellan 20 till 30 minuter. I pauserna får man följa med backstage och även se liveintervjuer. Sen får man också vara med innan själva föreställningen och se när publiken i New York bänkar sig.

Hur gick det förra året?

– Vi ligger på ett snitt på 20-30 personer vilket inte alls är bra. Till hösten kommer vi att snäppa upp oss med lite mer annonsering på nya vägar. Vi använder oss av Facebook och vår hemsida och allt sånt. Men vi har börjat hitta en skara som säger att vårt koncept håller. Vi har väldigt hög klass på bildskärpa och ljud. Och i dagsläget är det inga stora kostnader. Produktionen ska ha hälften av intäkterna och någon produktionskostnad har vi inte. För oss är det billigt.

Vad har ni för mål?

– Vi ska åtminstone upp i över 100 personer i snitt. Vi tar in 236 som mest. Vi siktar mot en halvfull salong, men vi har ”break-even” långt under det.

För någon som aldrig har sett opera – kan du förklara vad som lockar?

– Jag är nog lite fel person att fråga då jag inte har operaengagemanget själv. Men jag har förstått att det finns en storhet i det. Många av operorna handlar om kärlek, smärta och allt det där. Sen är det sångprestationerna. Man måste gilla den här typen av musik och sång. Det är inte som Håkan Hellström. Det är skolade människor på ett helt annat sätt, även om jag kan gilla Håkan Hellström också.

Stefan Bjarnefors

031-86 84 21

stefan.bjarnefors@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar