”Det är ett break i vardagen”

Trots blåst och en ordentlig regnskur samlades stora som små på Hills golfklubb när Barngolfen drog igång under måndagen.

Läs mer: Kändisar slår ett slag för sjukhusets barn

Evenemanget har samlat in pengar till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i tolv år. I år arrangerades även ett kalas riktat till de barn som vårdas på sjukhuset. Barnen fick pröva på att spela golf, samtidigt som de fick chansen att möta sina stora idoler. Fia Månsson, enhetschef för lekterapi och bibliotek på barnsjukhuset är i år ansvarig för barnkalaset.

– Jag och Helena Jungerby Karlsson är kända ansikten på barnsjukhuset och tar emot barnen och familjerna. Det är många som återkommer och evenemanget är uppskattat och roligt, säger hon.

Lekterapi

Fia Månsson har varit delaktig i Barngolfen sedan 2010 och jobbar för att de som vårdas på barnsjukhuset, samt deras familjer, ska få en sådan bra tid hos dem som möjligt. Det är där lekterapi kommer in i bilden.

– Det är en pedagogisk verksamhet. Det är i princip ett stort fritids som riktar sig till alla som vårdas och deras familjer. Här jobbar förskolepedagoger och fritidspedagoger.

Lokalerna har allt från tv-spel till musikinstrument. På fredagar anordnas myskvällar med popcorn och film. Det är mycket populärt.

– Det är viktigt att alla ska känna att de har någonting. De barn som inte kan komma ner till lokalerna får besök från pedagogerna.

Kul att träffa kändisar

En av familjerna som har anmält sig till dagens spektakel är familjen Blom. Tindra Blom har behandlats för barnreumatism sedan hon var 1,5 år gammal. Idag är hon tolv år och är här tillsammans med sin mamma, pappa och lillasyster.

– Ibland har jag bra perioder och ibland har jag dåliga. Då gör det ont och jag kan inte springa. Nu är det en sådan period, säger Tindra.

Golf går dock bra, men idag är de mest här för att kändisfrossa, skrattar pappa Jonas Blom. Tindra vill helst träffa Alice Svensson medan lillasyster Vilma vill träffa Sara Varga.

– Det är andra gången vi är här. Det är ett break i vardagen, säger Jonas Blom.

Glädjespridare

Joel Sjöholm var ett av herrproffsen som ställde upp under måndagen. Med i sitt lag hade han en av världens bästa caddies, Fanny Sunesson.

– Vi hade väldigt trevligt och det gick bra! Det var mest Fanny som stod för golfen, jag var mer där som glädjespridare, säger han.

Sjöholm anser att Barngolfen är det absolut viktigaste de gör och är glad över att få vara med.

– Det handlar inte bara om att tjäna pengar, utan att pengarna går till barnen. Jag känner väldigt starkt för detta.

Valerie Kaspersen

redaktion@molndalsposten.se