Den äldre coronasmittade har tillfrisknat: ”Mår bra”

Förra onsdagen konstaterades att en anställd på Fässbergshemmet var smittad med covid-19 och på lördagen stod det klart att även en av de boende blivit sjuk. Nu är den anställda tillbaka på jobbet och även den äldre är symtomfri.

Det var förra måndagen som den anställda på äldreboendet gick hem på grund av att denne kände sig sjuk. På onsdagen kom provsvaren som visade att det rörde sig om covid-19.

Läs mer: Coronafall på äldreboende – ingen sätts i karantän

– Från början visste vi inte om det var corona, men sa ändå till en handfull av de boende att det vore bra om de stannade på sina rum, tills vi visste säkert. Men vi kan aldrig tvinga någon till det, säger Anna Hiller, kommunikationschef på Mölndals stad.

Det rörde sig då om personer som den anställda varit i kontakt med.

På fredagen fick en av de boende feber och andra symptom och på lördagen visade provsvaren att det även i detta faller rörde sig om covid-19.

Läs mer: En pensionär smittad på Fässbergshemmet: ”De är i karantän på sina rum”

Äldre isolerade på rummet: ”Tråkigt att inte ha någon att prata med”

– Den pensionären hölls då på sitt rum och de allra flest andra valde själva att stanna på sina rum efter att personalen förklarat att det kunde finnas smitta på enheten, säger Anna Hiller.

De äldre åt inte heller gemensamt i matsalen utan fick maten serverad på rummet. Den försiktighetsåtgärden, liksom att alla gemensamma aktiviteter ställts in, gäller på hela Fässbergshemmet.

Sedan i måndags är den anställda som varit sjuk tillbaka på jobbet. Detta efter rekommendation från smittskyddsläkare.

– Det är inte vi som gör den bedömningen utan det har skett i dialog med läkare. Båda personerna som varit sjuka har haft väldigt milda symtom med en kort sjukdomsperiod, säger Daniel Aronsson, tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Redan på tisdagen var även den äldre personen bättre.

– Pensionären är feberfri, symtomfri och mår bra, men får fortfarande stanna på sitt rum. Övriga pensionärer är välkomma ut, men de äter fortfarande på sina rum av hygienskäl. Maten tillagas på Fässbergshemmet men portionsförpackas och delas ut till var och en, säger Anna Hiller.

På Fässbergshemmet bor totalt 91 pensionärer, varav 70 personer är uppdelade på fem enheter med 14 boende på varje plus att det finns ett korttidsboende med 21 platser. Det var på en av enheterna som de boende rekommenderades att stanna på sina rum.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se