Karolina Carlsson höll dansworkshops i tisdags och onsdags. För Nicoleta Botez, Jazmin Velasko och Stella Botez var dancehall en ny stil. Tidigare har de bland annat testat street. Foto: Lotta Nyvall

De vill få unga att tänka till

Under veckan har afropop-artisten Aurelia Dey arrangerat workshops i röst, trummor, gitarr och dans. I kväll uppträder deltagarna på Aktiviteten.

Aurelia Dey vill tillsammans med bandet The Vibe uppmuntra unga att experimentera med sin kreativitet och samarbeta med människor utanför den egna umgängeskretsen. I tisdags och onsdags höll hon därför olika workshops för intresserade mellan 13 och 26 år.

I en danssal övade Nicoleta Botez, Jazmin Velasko och Stella Botez på stilen dancehall i tisdags. Karolina Carlsson, som brukar dansa med Aurelia, instruerade den i dansstegen. Alla tre tjejerna har dansat tidigare, men inte just detta.

De känner sig pirriga inför torsdagskvällens framträdande, då det blir premiär på scen för dem.

Gillar Mölndal

Aurelia Dey ser också fram emot kvällen på Aktiviteten.

– Jag är sjukt peppad. Vi släpper en EP den 12 maj så det blir kul att göra lite osläppta, exklusiva låtar, säger hon.

Att spelningen ska ske just i Mölndal ser hon som ett extra plus.

– Jag är patriotisk, Mölndal är hela min barndom. Här blev jag mobbad i skolan i tio år för att jag var den enda svarta och det har gjort mig till en jävligt kaxig, skin-på-näsan brud. Det är jag tacksam över nu i efterhand, säger hon.

Lär sig tänka själva

Aurelia Dey började sin karriär som dansare. Efter gymnasiet åkte hon till Los Angeles och jobbade där i tre år. När hon kom tillbaka till Sverige för sju år sedan ville hon ha en nystart och övergick till att syssla med musiken dancehall.

Tillsammans med medlemmar ur bandet har hon tidigare haft Vibe Weeks i Stockholm och Malmö.

– Kids får testa olika musikworkshops med antirasistiskt och feministiskt syfte inbakat, säger Aurelia Dey.

– Vi låter musik och dans funka som en mantel för att få barn att tänka till och rannsaka sig själva och sin omgivning, fortsätter bandets trummis Ebba Wigren.

Aurelia mottog 2016 års idé- och konststipendium från Kultur- och fritidsnämnden för genomförande av projektet i Mölndal.

Lotta Nyvall

031-86 84 25

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Detta händer på Aktiviteten ikväll, torsdag:

16.00–17.00 UKM festival.

17.00–18.00 Deltagarna från veckans workshops uppträder.

18.00–19.30 Konsert med Aurelia Dey & The Vibe.

19.00-22.00 Disco för dem mellan 12 och 19 år.

Relaterade artiklar
Fler artiklar