De tog bort antinazistmålningen

Det stormar just nu kring Mölndalsbostäder efter att de beslutat att måla över målningen på Kvarnbygatan med budskapet ”stoppa 30/9 nazisterna”.

– Jätteobehagligt. Det är ett ställningstagande i sig, säger Johanna Liljas som såg det.

Läs mer: Mölndalsbor vill stoppa nazisterna

Det var vid lunchtid under torsdagen som Johanna Liljas kom cyklande vid den lagliga graffitiväggen på Kvarnbygatan. Hon såg då hur en målare målade svart färg över den stora målningen med budskapet ”stoppa 30/9 nazisterna”.

– Jag stannade och frågade honom vad han gjorde och då svarade han ja, det undrar jag med, säger hon.

Inga politiska budskap

Målaren målade över texten på uppdrag av Mölndalsbostäder som ansvarar för väggen. I ett svar som Johanna Liljas senare fick från Åke Viggedal som sitter i ledningsgruppen på Mölndalsbostäder står det att bolaget valt att måla över eftersom man inte tillåter politiska budskap på väggen.

– Då väggen endast är till för målad graffiti så beslöt vi att måla över texten. Vi kommer att sätta upp en skylt där det framgår att väggen till just endast för opolitiska målningar, ingen text oavsett innehåll och budskap, skriver han i sitt mail.

Agerandet har fått många Mölndalsbor att bli upprörda i sociala medier. Även Johanna Liljas tycker det känns olustigt.

– Det känns jätteobehagligt, det blir ett ställningstagande i sig. Man tillåter inte att man är emot nazism. Titta bara på hur man agerar i Göteborg, där hänger kommunen upp FN-flaggor, säger hon.

Hon tycker också att det är märkligt att målningen tas bort just nu bara dagar före det att nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska hålla sin demonstration på Göteborgs gator i morgon lördag. Extra märkligt tycker hon eftersom målningen fått vara kvar sedan den gjordes i mitten av september.

– Jag tycker det blir en väldigt märklig diskussion kring vad man då får måla på den här väggen eftersom inga texter alls ska tillåtas och graffiti är dels ofta text och även ofta politisk, säger Johanna Liljas.

Klagomål från allmänheten

Marie Werner är VD för Mölndalsbostäder. Hon säger att bolaget agerade efter att en mölndalsbo hört av sig och menat att det är olämpligt med politiska budskap på graffitiväggen.

– Det här är ingen anslagstavla, vi hade gjort samma sak om det stått det motsatta, säger hon.

Hon menar att väggen kom till för 15 år sedan i samband med att Mölndals museum hade en utställning om graffiti som konstnärligt uttryck.

– De frågade oss om vi hade någon vägg över, det är upprinnelsen till den här väggen. Aldrig tidigare under de åren har vi fått några klagomål, säger hon.

Men förstår du att detta sänder konstiga signaler när ni tar bort den typen av budskap?

– Vi vill varken stödja eller dementera, vi tar inte ställning i de här frågorna även om vi självklart inte stöder nazism och rasism. Jag tycker att vi ska vara konsekventa, det finns andra kanaler för den typen av budskap. Det här är ingen anslagstavla, säger hon.

Men graffitin som konstform är ofta politisk. Var går då gränsen för när det blir okej?

– Det finns en definition på vad graffiti är och det är inte klotter. Det ska ha en konstnärlig ådra i sig. Men att då ha den som anslagstavla och skriva ut datum, då gjorde vi den här bedömningen.

Men den har ju fått sitta uppe i över en vecka. Varför ta bort den nu så nära inför demonstrationen i Göteborg?

– Jag vet inte själv hur länge den suttit där.

Vad kommer vara okej att skriva på väggen framöver?

– Vi kommer att sätta upp en tydlig instruktion där vad väggen kan användas till. Vi ska förtydliga detta, det har som sagt aldrig hänt tidigare, säger Marie Werner.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se