• De tar in journalistiken i klassrummet

  Genom att via Facebook följa med journalisten Martin Schibbye på en reportageresa till Afrika ska åttondeklassarna på Hallenskolan lära sig mer om journalistik och källkritik.

  I torsdags fick eleverna i årskurs 8 på Hallenskolan i Kållered besök av den journalistiska organisationen Blankspot. Organisationen är initiativtagare till ett skolprojekt som bland annat syftar till att öka kunskapen om mediernas roll i samhället.

  – I och med det här projektet får eleverna på ett djupare plan lära sig om mediekonsumtion och källkritik, säger läraren Monica Karlsson.

  Hallenskolan är en av 20 skolor i Sverige som ingår i Blankspots pilotprojekt Journalistiken in i klassrummet. Journalisten Martin Schibbye är en av de som driver projektet, och var tillsammans med kollegan Sandra Tufvesson på plats under torsdagen.

  – Tanken är att eleverna ska få vara med och ta fram journalistik och få dem att förstå hur hantverket ser ut och vilka byggstenar som behövs, säger Martin Schibbye. Vi vill helt enkelt visa hur det ser ut under motorhuven.

  Martin Schibbye blev känd för den stora allmänheten när han 2011 tillsammans med kollegan Johan Persson greps i Etiopien och dömdes till elva års fängelse för att olovligen ha tagit sig in i landet och för att ha främjat terrorism genom sitt samarbete med ONLF-gerillan. De benådades efter 14 månader.

  En del i projektet Journalistiken in i klassrummet är att eleverna ska få följa Martin Schibbye, via en sluten Facebookgrupp, när han gör en reportageresa till Afrika. Där kommer han att dela med sig av hela processen: från idé och praktiskt arbete till färdigt reportage. Under tiden kan de ställa frågor och komma med förslag, och på så sätt vara en del i förloppet, vilket eleverna ser fram emot.

  – Vi har ju arbetat lite med källkritik tidigare – men detta blir ett helt nytt sätt vilket ska bli väldigt roligt, säger Adam Molander, som går i klass 8A.

  Klasskompisen Rogina Kader håller med.

  – Det här är en annan form att lära sig om källkritik och journalistik, och roligare än att bara läsa en bok, säger hon.

  Martin Schibbye vill att eleverna ska bli mer källkritiska och få en bättre förståelse för journalistik. När reportaget är klart kommer Blankspot att knyta ihop säcken med ett ytterligare besök på skolorna, förmodligen i höst. Under tiden kommer eleverna att arbeta med ett antal övningar. Första uppgiften är att kartlägga deras egen mediekonsumtion.

  – Vi använder ju internet till nästan allt nu och vi kan ju knappt göra skoluppgifter utan internet. Då blir detta extra roligt och viktigt, säger Kristina Enache i klass 8A.

  Under tiden kommer lärarna att ha tillgång till ett pedagogiskt material som kan vara ett hjälpmedel i undervisningen om just mediernas roll i samhället. Enligt läraren Monica Karlsson engagerar projektet såväl elever som lärare.

  – Målet är bland annat att lära ut med hjälp av andra arbetsformer än vi gjort tidigare, och ett levande exempel skapar verkligen engagemang, säger hon.

  Projektet Journalistiken in i klassrummet finansieras av Postkodlotteriets kulturstiftelse.

  Elin Gustafsson

  redaktion@molndalsposten.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar