De prisas för sitt arbete: ”Betyder otroligt mycket”

Stadens jämställdhetspris 2019 går till volontären Olle Katz, som startat samtalsgrupper för män i Mölndal. Kommunens interna jämställdhetspris tilldelas Balltorps fritidsgård.

Årets vinnare av Mölndals jämställdhetspris på 10 000 kronor är volontären Olle Katz och hans medarbetare i de nyligen startade samtalsgrupperna för män. ”Samtalsgruppen blir en trygg plats för ett ömsesidigt utbyte och lärande”, står att läsa i motiveringen. ”Initiativet visar att jämställdhet inte är en fråga för enbart kvinnor, samtidigt som samtal och möten lyfts fram som viktiga verktyg i arbetet”.

Varje år utses också en mottagare av kommunens interna jämställdhetspris, som 2019 tillfaller Balltorps fritidsgård.

Fritidsledarna Sanna Lavefors och Sofie Andersson är glada.

– Det här betyder otroligt mycket. Det är ett kvitto på att vårt arbete syns, och att det finns många runt omkring som värdesätter att vi jobbar med de här frågorna, säger Sanna.

När de började sina anställningar på gården för två och ett halvt år sedan satte de sig ner tillsammans och formulerade en plan för hur de skulle arbeta framöver.

– Vi insåg att vi befann oss på en väldigt lyxig position eftersom vi skulle vara så nära ungdomarna. Vårt mål blev att försöka proppa dem fulla med så mycket kunskap det bara gick om deras rättigheter, säger Sofie.

Ett redskap i det blev fritidsledarnas så kallade årshjul, som till en början var en enkel almanacka Sofie och Sanna använde för att inte missa någonting. Så småningom blev det dock någonting större.

– Mycket av det vi planerade baserar vi nu på de olika högtids- och temadagarna. Till exempel har vi ofta diskussioner under ramadan, och på kvinnodagen arrangerar vi ofta något festligt då vi lyfter kända feminister och uppmärksammar kvinnor som gjort gott för varandra, säger Sanna.

Ungdomarna deltar i allt arbete under veckorna som föregår festligheterna. Det bakas, pysslas och frågesportas mycket, och på fritidsgårdens idékafé brainstormas det fram nya idéer på hur man kan uppmärksamma kommande temadagar.

Fritidsledarna har haft sommaravslutningsfest med ungdomarna, och då också passat på att fira utmärkelsen.

– Vi har klappat varandra mycket på axlarna. Ungdomarna är också väldigt stolta, för vi har varit noga med att säga att utan dem och deras idéer skulle ingenting alls göras här. Det är lika mycket deras pris som vårt, säger Sofie.

Tobias Holmgren

tobias.holmgren@molndalsposten.se