”De korta julklappsrimmen är oftast bäst”

Julafton närmar sig och under fredagseftermiddagen var det många som handlade de sista klapparna inne i Ostbutiken. För de som samtidigt ville sätta ord på sina paket, höll Karin Sundström och pappa Kjell Holmgren i en rimstuga.

Att hitta på nya julrim varje år är kanske inte det lättaste. För Karin Sundström och Kjell Holmgren är det dock inga problem. De rimmar inte bara åt sig själva, utan även åt andra. Det hela började med Rimstugan – en hemsida där man kan tävla om att bli Sveriges bästa julklappsrimmare.

– Man kan tävla både ensam eller i par. Det går ut på att folk skickar in vad de vill ha hjälp att rimma på, och så skriver vi förslag på rim. Sedan får man rösta och betygsätta rimmen, säger Karin Sundström.

Hon och pappa Kjell Holmgren har tagit hem förstavinsten flera gånger. Och trots deras gedigna rimkunskaper har de inte alltid satt ord på julklapparna.

– Det började med att min morfar rimmade på paketen när jag var liten. Sedan har det intresset växt till sig på senare år och nu tycker jag nästan det är roligare att rimma än själva julklapparna i sig, säger Karin Sundström.

Det var många som handlade julklappar inne i Ostbutiken i Mölndal samtidigt som fredagens rimstuga hölls. En av dom var Peter Haglund. Några rim har han dock inte tänkt skriva.

– Jag är urusel på att skriva rim, så det har jag faktiskt inte gjort, säger han.

För de som inte hade tid att fråga Karin Sundström och Kjell Holmgren om råd, låg förslag på olika rim utspridda bland varorna i butiken.

– Vi sitter här och så får de som vill och har tid komma fram och fråga om hjälp helt enkelt, säger Karin Sundström.

Har du något tips på hur man ska tänka när man skriver julklappsrim?

– Det är vanligt att man försöker rimma på precis den saken man har köpt. Då blir det ofta ganska tråkigt och svårt. Jag brukar försöka ta reda på lite om personen i fråga som julklappen är till först och tänka lite utanför boxen. Då brukar det bli bra rim. Utöver det föredrar jag de korta rimmen – de är oftast bäst.

Elin Gustafsson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar