De fortsätter kämpa mot ålderismen

Ålderism är lika illa som rasism och sexism. Det tycker i alla fall deltagarna i den studiecirkel som diskuterat fenomenet det senaste halvåret.

På andra våningen inne på Kulturhuset Möllan sitter närmare femton personer runt ett avlångt bord. Alldeles strax ska de börja diskutera det som de alla brinner för – ”ålderism”.

– Ålderism är ett ganska okänt begrepp, men det är precis samma sak som rasism eller sexism. Diskriminering av äldre människor helt enkelt, säger cirkelledare Ulf Göranson.

Efter att Mölndals stad hade ett öppet möte i våras bildades en grupp som samtalade om just ”ålderism”, vilket MP har skrivit om tidigare.

Läs mer:Bryr sig inte om våra åsikter

Tack vare ett samarbete mellan Studieförbundet vuxenskolan, Mölndals stad, Träffpunkten och engagerade människor har nu samtalet kring äldres situation i samhället fortsatt.

– Efter att vi tog initiativ till att starta den här studiecirkeln så var gensvaret enormt. Vid höstens första träff satte vi ett maxantal på tolv medverkande – men det kom närmare tjugo. Det visar också att det finns ett stort behov för många äldre av att få prata om ålderism, säger Anna-Karin Feragen, som arbetar på Studieförbundet Vuxenskolan.

”Problemet tas inte på allvar”

Hittills har höstens diskussionsgrupp setts fem gånger. De har samtalat kring fördomar om äldre, hur äldre människor framställs i media och generellt bemötande av äldre. Under veckans träff stod fallolyckor på schemat.

– Tröskeln är ett exempel på livsfarligt lidande för pensionärer, säger Kaj-Åke Larsson, medlem i SPF Strömstararna Mölndal och en av de som medverkar i studiecirkeln.

Själva diskussionscirkeln syftar alltså till samtal om stereotypa föreställningar och särbehandlande baserat på ålder.

– Problemet tas inte på allvar, säger Ingrid Gunnarsson som också deltar i diskussionsgruppen, och fortsätter:

– Det är ingen som tänker på att vi som är äldre har mycket kunskap och erfarenhet. Det känns som att samhället bestämmer när vi ska sluta arbeta och inte få vara inkluderade längre vilket är respektlöst och ger många en känsla av otillräcklighet, säger hon.

Georges Absin, som sitter på andra sidan bordet, nickar instämmande.

– Samhället behöver en attitydförändring. Vi äldre skulle vara ett bra team tillsammans med ungdomar, men i dagens samhälle sätts alla grupper i olika fack och exkluderas från varandra, säger Geroges Absin.

En viktig fråga som också tas upp är ett önskat återinförande av KPR, ett kommunalt pensionärsråd.

Läs mer: Vi kämpar vidare för pensionärsråd

Läs mer: Vi borde ses som en resurs

Höstens studiecirkel börjar nu lida mot sitt slut.

– Nu har vi skrapat på ytan och satt igång en diskussion, frågan är bara hur vi ska fortsätta i praktiken. Det ska vi diskutera vid nästa träff, säger Ingrid Gunnarsson.

Elin Gustafsson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar