De bjuder på musik och smörgås på lunchen

På onsdagen serverades det lunchmusik i Fässbergs kyrka. Det har Karin Rosander och Elisabeth Engdahl gjort i sex år nu.

– Tanken är att det ska vara en andningspaus och ett socialt möte i kyrkan under lunchtid.

Musiken som bjuds är blandad. Allt från folkmusik och jazz till operett och psalmsång. Oftast är det Karin och Elisabeth själva som spelar musiken. Dels för att utmana sig själva som musiker och dels med tanke på budgeten.

– En gång per termin försöker vi ta in en artist som vi kan betala, säger Elisabeth.

Tillsammans behärskar de en rad instrument som piano, orgel och saxofon samt sång. Ibland spelar de även på samma instrument, då de spelar fyrhändigt piano. – Det är inte så svårt, bara att läsa noterna och hålla koll på var man har händerna, förklarar Karin.

Till musiken serveras en macka, kaffe och kaka för den rimliga summan av 40 kronor. Detta serveras av frivilliga i församlingen, några som de ser som väldigt duktiga och viktiga personer.

– Utan dem hade vi inte hunnit springa emellan att servera kaffe och framföra musik, förklarar Karin.

En av de som jobbar friviligt är Ingrid Andersson som fick ett tips av sin syster att det bjöds på fika och musik i Fässbergskyrkan. När församlingen sedan ordnade en resa till Rom som hon fick åka med på, vill hon ge något tillbaka.

– Det var en sådan upplevelse, så att stå och servera lite kaffe och smörgås är det minsta jag kan göra som ett tack.

Det är alltid trevligt med kontakt med människor, tycker hon, och Karin och Elisabeth väljer bra musik.

– Man kan säga att jag tillhör deras fan-club, säger Ingrid Andersson. Den vanligaste gruppen människor som kommer för lunchmusiken är pensionärer. Men en och annan som jobbar nere i stan kommer då och då på besök.

– Annars kan man alltid lita på vår stammis som kommer på allt som anordnas i kyrkan, säger Karin.

När de startade projektet var de väl införstådda med att det inte skulle komma horder av folk i början.

– I början hade vi runt åtta-tio personer per gång och det blev alltid mackor över, säger Elisabeth. Men de gav inte upp och hade en långsiktig plan på att utvecklas.

– Vi har sett under de här åren att vi sakta men säkert har ökat, idag är vi 40 till 60 personer vid varje tillfälle, säger Karin.

Under ett år ordnar de 20 lunchmusiktillfällen. Varje träff är runt en halvtimme och i år återstår 16 och 23 november.

– Den 23 november blir lite avslutning för året och då kommer vi köra adventssånger, då första advent ligger runt hörnet, säger Karin.

Joakim Nilsson

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar