De är hjältar som gör skillnad på riktigt

KRÖNIKA Mölndals sjukhus har Sveriges bästa diabetesteam – en kul nyhet som vi kunde berätta om i måndags.

Läs mer: Mölndal har Sveriges bästa diabetesteam (PLUS)

För de flesta kanske detta inte blir veckans mest minnesvärda läsning. Men vi är ett ganska stort gäng som applåderar lite extra hårt när just den här kategorin av vårdanställda får en stund i rampljuset.

För när de är bra, då kan de verkligen göra skillnad i människors liv. Det vet jag, bättre än de flesta. 

I september 1992 fick jag min diabetesdiagnos, levererad av doktor Otto på Östra sjukhuset. 

Med en perfekt blandning av pedagogik och empati lyckades han förklara vad det egentligen var jag hade drabbats av. Han tröstade min ledsna pappa och ingöt åtminstone ett visst mått av mod i mig.

Sen kom diabetessköterskan Stina och dietisten Evi och fyllde på med stöttning, kunskaper, tips och vänliga förmaningar.

När jag återvände hem efter två veckor var jag väldigt väl rustad för mitt nya liv. Och nu, drygt ett kvarts sekel senare, kan jag konstatera att det har gått rätt bra att leva med en kronisk sjukdom.

Det har förstås hänt väldigt mycket sen dess. Massor av ny medicinsk teknik har gjort livet enklare och många av gamla tiders restriktioner och risker är inte längre relevanta att oroa sig för.

Men alldeles oavsett alla innovationer och all utveckling: diabetesklinikernas kompetens och bemötande betyder fortfarande väldigt mycket. 

När min äldste son fick diabetes i början av det här året påmindes jag om det igen. Då hette läkaren Frida i stället för Otto och diabetessköterskan Hanna i stället för Stina. Men kunskaperna, tålamodet och de glada tillropen var lika viktiga nu som 1992.

Själv har jag aldrig kommit i kontakt med diabetesteamet på Mölndals sjukhus. Men jag är säker på att deras utmärkelse är extremt välförtjänt. Fira den ordentligt nu!

Fredrik Hofflander

Chefredaktör på Mölndals-Posten