För riskgrupperna är influensavaccinet är det bästa skyddet som finns. ”Syftet är framför allt att skydda dem från att bli svårt sjuka eller dö, inte att de inte ska bli sjuka alls”, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare. Pressbild

Dags att vaccinera sig mot influensan

Varje år dör omkring 1 000 svenskar av influensan. På tisdagen började årets vaccinering. Till dem som bör vaccinera sig hör de över 65 år och gravida.

Gunilla Ockborn är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland

– Influensa är oftast ofarlig, men den som är över 65 år, har en kronisk sjukdom eller är gravid har större risk för att bli svårt sjuk och även drabbas av allvarliga följdsjukdomar som lunginflammation eller blodförgiftning, säger hon.

Hur väl når ni målgrupperna?

– Den grupp vi kan titta på statistiskt är de som nått åldersstrecket. Bland dem som är över 65 år når vi ungefär hälften i Västra Götaland. 

Är inte den siffran alldeles för låg?

– Vi jobbar för att nå fler, men i slutändan är det upp till varje individ att välja. Vi har ett mål att nå 75 procent av målgrupperna, men det är inte många länder som når dit. Det viktigaste är att alla får information om att man kan vaccinera sig och att det är ett väl beprövat vaccin med få biverkningar. 

Hur många dör i influensa varje år?

– Åtminstone 1 000 individer nationellt brukar man säga. Men det varierar beroende på vilken influensatyp det är som cirkulerar.  

Vad vet du om årets  influensa?

– Hittills vet vi väldigt lite eftersom den inte är här än. Vi rekommenderar att man vaccinerar sig i november eftersom det tar två veckor att få ett fullgott skydd. Samtidigt kan man inte vaccinera för tidigt eftersom skyddet ska räcka hela säsongen. 

Är det samma vaccin varje år?

– Nej, i februari plockar WHO in en expertpanel som försöker sluta sig till vilket virus som mest sannolikt kommer cirkulera. Det är en titt in i kristallkulan och vaccinet har olika bra effekt från år till år beroende på hur väl man lyckats. 

Vad kostar det att vaccinera sig?

– I Västra Götaland kostar det 100 kronor om man är i riksgruppen och 180 för alla andra. Man vaccinerar sig på vårdcentralen. 

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar