Påkörningen på Gamla Riksvägen i Kållered slutar nu i tingsrätten. Foto: Daniel Breece

Cyklist och bilist åtalas efter påkörning

Bilisten körde på en cyklist i Kållered – enligt flera vittnen uppenbart avsiktligt. På tisdagen åtalades båda två vid Göteborgs tingsrätt.

Polis och åklagare har arbetat med fallet i flera månader. Under den tiden har flera brottsrubriceringar varit aktuella. När det gäller bilförarens del fastnade åklagare Ann-Sofie Prahl till slut för vårdslöshet i trafik, en mildring jämfört med polisutredningens rubricering försök till grov misshandel.

Läs mer: 5/10: Påkörda cyklisten misstänks för brott

4/10: Skärpt misstanke mot anklagade föraren

7/9: Polisen: Så säger lagen om vägcykling

6/9: Cyklist blev påkörd med flit under träning

6/9: Bilist prejade cyklist

– Vårdslöshet i trafik är det brott som jag anser att jag kan styrka. Jag kan inte visa att bilisten har kört på cyklisten med uppsåt, säger hon.

Cyklisten åtalas för skadegörelse. Enligt åklagaren har han med flit slagit sönder bilens ena backspegel kort före påkörningen.

Väckte uppmärksamhet

Händelsen ägde rum i början av september och väckte stor uppmärksamhet i hela landet. Bilisten skulle köra om cyklisten på Gamla Riksvägen, där cyklisten ingick i en större grupp som var ute och träningscyklade.

Efter att bilen kört om gruppen sänkte bilföraren farten hastigt, cyklisten kom i kontakt med hans backspegel, spegeln gick sönder och slutligen körde bilisten på sin motpart.

Den cyklande mannen och flera vittnen, både cyklister och två personer som färdades i bil i motsatt riktning, säger i förhör att mannen i bilen körde på cyklisten avsiktligt. Enligt flera av vittnena ska mannen ha varit missnöjd med att cyklisterna inte använde cykelbanan.

”Det såg inte bara ut som att han väjde med bilen, utan han var långt ute på gångbanan när han prejade cyklisten. Det såg avsiktligt ut”, säger en kvinna som såg händelsen från sin bil.

Den åtalade bilisten hävdar däremot att han först tutat i irritation över att cyklisten legat för långt ut i vägbanan. Cyklisten ska då ha svarat med att visa fingret. Kort senare, när bilisten säger sig ha saktat ner farten för att få kontakt med cyklisten, hävdar han att cyklisten avsiktligt slog sönder backspegeln.

Därefter säger sig bilisten ha prejat cyklisten, inte för att skada honom utan för att få honom att stanna.

Nekar till brott

Båda de åtalade männen nekar till brott. Cyklisten säger i förhör att det gör ont att slå i en backspegel och att han inte frivilligt skulle göra det. Att spegeln gick sönder var inte resultatet av en avsiktlig handling, enligt cyklisten.

Nu är det upp till Göteborgs tingsrätt att avgöra om någon av parterna, eller båda, ska straffas för händelsen.

– Jag skulle tro att det blir en huvudförhandling någon gång under våren, säger åklagaren Ann-Sofie Prahl.

Cyklisten har också varit föremål för misstankar om brott mot trafikförordningen, eftersom han och hans vänner körde på vägen i stället för på cykelbanan. Den brottsmisstanken har dock åklagaren lagt ner.

– I trafikförordningen framgår det att en cyklisten får befinna sig på vägen även om det finns cykelbana, om det är lämpligt med hänsyn till färdmålets läge, säger Ann-Sofie Prahl.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar