Artiklarna om den påkörda cyklisten i Kållered har väckt ett enormt läsarengagemang.

Cykling berör mer än kyrkan

Har du läst artiklarna här på MP:s webb om Carl Bylund som blev påkörd av en bilist när han var ute och träningscyklade på Gamla Riksvägen i Kållered förra tisdagskvällen? I så fall är du inte ensam.

Läs mer:Carl blev påkörd med flit under träning

Så säger polisen om vägcykling

Påkörda cyklisten: Nu förhörs vittnen

Trafikforskaren: För stort ego och för lite empati

Artiklarna har väckt ett enormt läsarengagemang, av ett slag som i alla fall vi på MP inte upplevt tidigare. De har delats och debatterats i ett flertal olika grupper på sociala medier, och kommentarerna har strömmat in från olika delar av landet. De allra flesta som tyckt till har gjort det i en saklig och sansad ton, medan en och annan har haft svårt att hålla känslorna i schack.

För det här med cykling är uppenbarligen en fråga som väcker känslor. Eller rättare sagt, det här med cyklister och bilister som ska samsas på samma väg. Vad beror det på? Den frågan har jag funderat mycket på de senaste dagarna. Är det så att trafikfrågor i allmänhet är viktiga för oss moderna människor? Är det så att antalet cyklister på vägarna har ökat så mycket att det har blivit ett reellt utrymmesproblem? Eller är det helt enkelt så att grottmänniskan i oss triggas och gör oss mer aggressiva när vi hamnar bakom en ratt?

Jag skulle gissa på det senaste alternativet. Jag har känt det själv, hur tålamodet på nåt konstigt sätt blåser ut genom bilrutan. Kanske kan de självkörande bilarna som är på ingång ha en positiv effekt på det här. Till dess får vi faktiskt alla ta och lugna ner oss i trafiken.

Något som inte väcker så mycket engagemang nu för tiden är kyrkovalet. På söndag är det dags att gå till valurnorna och lägga sin röst, vilket en allt mindre andel Mölndalsbor förväntas göra. Sedan kyrkan skildes från staten, och framförallt sedan kyrkovalet skildes från riksdags- och kommunval, är det allt färre som känner sig manade att rösta.

Hur legitimt är valet då? Är det rent av dags att börja fundera på att välja kyrkans representanter på annat sätt?

Ingrid Fredriksson

chefredaktör

ingrid.fredriksson@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar