Mölndals tekniska chef Göran Werner vill titta på hur Mölndal kan förebygga ett liknande terrordåd som det som inträffade i Stockholm. Arkivfoto: Annelie Ivarsson Moran

Chef vill terrorsäkra gator i centrala stan 

Terrorattentatet i Stockholm kan få effekt på stadsplaneringen i centrala Mölndal.

– Vi får lyfta på den här frågan en gång till, säger tekniska förvaltningens chef Göran Werner.

Det har snart gått två veckor sedan en lastbil, av allt att döma körd av en IS-sympatisör, plöjde igenom Drottninggatan mitt i Stockholm, dödade fyra personer och skadade ett dussintal.

En faktor som lyfts upp i diskussionen efteråt är hur relativt enkelt det var för mannen att ta sig in med lastbilen på en populär gågata. Med händelsen i Stockholm i bakgrunden har motsvarande fråga nu lyfts upp på bordet även i Mölndal.

I samband med bygget av Mölndals nya centrum vill Göran Werner, chef för tekniska förvaltningen i Mölndals stad, att det ska vara så svårt som möjligt för obehöriga fordon att ta sig in i området. Frågan ska nu diskuteras tillsammans med övriga aktörer i centrumprojektet.

– Tidigare har vi tittat på de här frågorna mest utifrån trafiksäkerhet och inbrottsrisk. Efter händelsen i Stockholm har den här dimensionen kommit upp på ett annat sätt, säger Göran Werner.

Han konstaterar att en viss typ av biltrafik måste ges plats även i det innersta av centrum.

– Man kan behöva ta sig in även med lite större fordon eftersom det sker leveranser. Men vi funderar på om vi skulle kunna släppa in dem enbart på tider då det är mindre folk i centrum. Sedan handlar det också att man inte ska kunna köra längre sträckor så att man kan accelerera med en bil, säger Göran Werner.

Finns det risk för att man överdriver säkerhetstänkandet – Mölndal är en liten stad och knappast en terrorists främsta mål?

– Jag tror att man i alla fall måste fundera över de här frågorna. Vad det sedan resulterar i, det vet jag inte i dag. Vi vill att folk ska känna sig trygga. Det är inte så stor risk för ett terrordåd i Mölndal naturligtvis, men kan heller inte vara helt säker på att det inte händer, säger Göran Werner.

När måste ni bestämma er?

– Vi har redan handlat upp återställningen av gatorna runt kvarteret Hajen, och vi ska fortsätta med upphandling av resten. Så frågan är högaktuell på så sätt.

Fredrik Hofflander

031-86 84 23

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar