Camillas satsning höll – mot alla odds

Camilla Ericsson hade gått och värkt på sin idé om ett annorlunda fikaställe i nästan tio år. Till slut startade hon Kaffebubblan på Bergmansgatan.

– Det blev jobb sju dagar i veckan, men det är värt varenda sekund, säger hon.

Det var egentligen inte mycket som talade för att det var en bra idé för Camilla Ericsson att starta ett café på senhösten 2013. Hon var på väg att separera, hon hade två barn som krävde sitt, hon jobbade extra som instruktör på ett gym på kvällarna och dessutom hade hon aldrig någonsin drivit ett eget företag förut.

Men det brydde hon sig inte om.

– Man kan aldrig planera livet. Jag tänkte väl att ”nu är det som det är och då får jag göra det bästa av det”. Att känna att jag fixar detta som ensamstående mamma, det har stärkt mig. Jag har min mamma, pappa och syster som har backat upp mig otroligt mycket, och vila kan jag göra när jag sitter med en fulkaffe och tittar på när min son spelar hockey, säger hon. 

Vi backar klockan tretton år. När Camilla Ericsson var mammaledig med sonen Ludvig kändes hon att det var något som saknades i Mölndal.

– Jag störde mig på att det inte fanns ett ställe där man kunde hänga med småbarn. När jag var ledig med sonen så hade jag kanske inte riktigt ekonomin för att göra något själv. Men efter att jag varit hemma med min dotter gjorde jag slag i saken. Det behövdes lite extra mod och en liten buffert, sedan var det bara att köra, berättar hon.

I ryggen hade hon en lång karriär inom hotell- och restaurangbranschen. Som tonåring drömde Camilla Ericsson om att bli advokat, men efter avklarat ekonomiprogram på gymnasiet nappade hon på erbjudandet om ett jobb på hotellet vid Åby travbana.

– Jag jobbade mig upp, kan man säga. Började som städare, sedan frukostvärdinna, reception, nattportier… Jag trivdes så bra med kunderna, jag förälskade mig i den här personliga kontakten man får, säger hon.

Nu har Kaffebubblan funnits i drygt tre år. Den första tidens enorma arbetsbörda har lättat något eftersom hon kunnat ta in en medhjälpare som fixar det mesta av bakverken. Och numera kan hon plocka ut en lön till sig själv också.

– De säger att det tar tre till fem år innan man får ett sånt här ställe på fötter. Men jag kände ganska snabbt att det fungerade. Nu känner jag en tydlig tendens att det ökar varje dag. Jag är inte orolig alls, säger hon. 

Och precis som på hotellet för tjugo år sedan är det responsen från kunderna som Camilla Ericsson tycker är det allra roligaste.

– Det är klart att det ibland kommer in folk som är negativa till det mesta. Men när de sedan går härifrån med ett leende och tycker att det var en god bulle och att jag var en trevlig tant att prata med… Då känner man att man har lyckats.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Camilla Ericsson

Ålder: 41.

Yrke: Äger fiket Kaffebubblan på Bergmansgatan.

Familj: Sonen Ludvig, 13, dotter Lova, 7.

Bor: Lägenhet på Enerbacken.

Hobby: All form av träning. Deltidsanställd som instruktör på ett gym, men den anställningen är vilande på grund av tidsbrist.