Brandmannen Anna läste sagor på bibblan

Under hösten har Stadsbiblioteket ordnat sagostunder med jobbtema. På måndagen var det en brandman som läste högt för ett gäng nyfikna barn.

– Vi försöker komma ut och träffa mycket människor, säger Anna Augustsson.

Vid elvatiden på måndagen samlas ett gäng barn och föräldrar inne i biblioteks berättarrum. Anna Augustsson har redan läst för en stor grupp barn, men tar en saga till för dem som kommit lite senare.

– Det här har jag inte gjort på jobbet förr, säger Anna Augustsson.

Hon arbetar på Angereds brandstation men har hela Storgöteborg, där Mölndal ingår, som arbetsfält. När det behövs rycker räddningsenheterna ut och hjälper varandra.

Inne i det grönbelysta rummet tar Anna Augustsson fram en bilderbok om brandkåren. I berättelsen är det en grupp djur som får åka på räddningsuppdrag till ett brinnande hus. Efter sagostunden har barnen en del frågor: ”Hur kan du andas?”, ”Varför har du så tjocka kläder?”, ”Vad gör nu där det inte brinner?”.

Anna Augustsson berättar att de tränar mycket, att de andas med hjälp av masker och att kläderna ska tåla värme och eld. För intresserade föräldrar berättar hon också att hon är en av bara tolv kvinnliga brandmän i hela Räddningstjänsten Storgöteborg.

– Vi vill blir fler, säger hon.

Utanför biblioteket står Annas Augustssons kollegor och visar upp brandbilen. Barnen får gå runt och titta och se vad som finns inne i bilen.

Vad tycker du om att barnen får träffa er så här?

– Jag tycker att det är jättebra. Det är sånt här vi måste göra för att knyta kontakter med medborgarna. Det kan göra att de känner igen oss och är trygga när vi kommer, säger Anna Augustsson.

Tidigare har poliser och läkare läst sagor och berättat om sina jobb. Nästa gång, den 30 november, är det en bagare som kommer på besök.

Läs mer: Polisen läste sagor för barn

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se