Under torsdagen tränade räddningstjänsten vid hissen Kråkfoten. Erik Grunnesjö var en av brandmännen som var på plats. Foto: Ulf Andersson

Brandmän tränade på hög höjd

Att rädda någon på hög höjd, det tränade fem brandmän på under torsdagen. Hissen Kråkfoten bredvid Kvarnbyskolan passade utmärkt för detta.

En av dem som deltog var styrkeledaren Ulf Andersson.

– Ibland måste vi rädda folk som av olika anledningar skadar sig på höga höjder. Om våra stegar inte når är det lättast att komma uppifrån och få med dem ner, säger han. 

Vad brandmännen tränar mest på varierar över året. I december är det extra fokus på taksäkringar.

– Vi kan inte gå upp på tak utan att vara säkrade, för oavsett vad som händer ska vi komma hem hela, säger Ulf Andersson.

Styrkan har tränat vid Kråkfoten tidigare.

– Den höjden finns inte så många andra ställen i Mölndal annat än vid broar och då har man ofta trafik eller vatten att ta hänsyn till, säger Ulf Andersson.

Brandstationerna i Storgöteborg har olika specialområden. Mölndals specialitet är att lyft vid stora, tunga olyckor med rasmassor, lastbilar eller spårvagnar inblandade. Lindome har bandvagnar som de kan åka ut i skogen med och insatser från hög höjd är egentligen Frölundas specialitet.

– Men alla brandmän måste kunna det, säger Ulf Andersson. 

Han började sin yrkesbana i Mölndal för att sedan vara i Gårda i 20 år. Nu är han tillbaka i Mölndal och stortrivs med arbetet. 

– Det är ett varierat jobb och all träning är spännande. Det är roliga övningar och vi har kul tillsammans. Sedan blir det något annat när vi åker ut på olyckor och det är på allvar. 

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar