Började på åkern – nu bäst i Sverige

Franchisetagaren Ulf Ternström, McDonald’s, var en av de första företagarna att flytta in på Jolengatan. Då omgavs restaurangen av åkrar, nu har den utsetts till Årets restaurang i Sverige av kedjan.

Vad betyder den här utmärkelsen?

– Det är väldigt svårt att vinna. Det är enorm konkurrens med cirka 220 restauranger, så det är väldigt mycket som ska till för att man ska få det priset. Så vi är jätteglada, det betyder väldigt mycket.

Varför tror du att ni utsågs?

– Vi hade visat väldigt fina resultat, vi har ökat försäljningen och även siffror när det gäller gästnöjdhet. Sen har vi haft andra restauranger som har utbildat sig hos oss. Det är en fjäder i hatten, eftersom man tycker att restaurangen är så bra att man vill förlägga utbildningen hos oss. Vi har ett engagerat team som gör sitt yttersta för att serva gästerna, sen har vi moderniserat restaurangen med ett nytt beställningssystem, där man beställer och betalar i beställningskiosker.

Vad är din roll i det dagliga arbetet?

– Nu har vi sex restauranger, så jag åker runt mycket och besöker dem och försöker gärna vara med på lunchen och jobba för att träffa medarbetarna och gäster. Annars blir det en del möten, men jag försöker vara ute på restaurangerna så mycket som möjligt, det är det som är roligast.

Du öppnade för 20 år sedan. Vad har drivit dig att fortsätta?

– Jag tycker att det är skoj. Det är trevligt att jobba med så många medarbetare, med ungdomar, och det är en rolig verksamhet.

Hur har förutsättningarna för att driva restaurang i Jolen förändrats under åren?

– Restaurangen startades när bron över Söderleden invigdes. Då var vi nästan helt ensamma. Jolengatan gick bara till oss som en liten grusväg och det var bara åkermark runtom. Det var tufft i början, men gick bra ändå eftersom vi jobbade hårt, så gästerna kom. Efterhand så har det vuxit upp massa företag runtomkring, så förutsättningarna har förbättrats, samtidigt som konkurrensen har blivit hårdare.

Annelie Ivarsson Moran