Arkivfoto

Bluffläkare gripen – misstänks ha lurat äldre

En person har utgett sig för att vara läkare på vårdcentralen och lurat äldre att köpa falsk mirakelmedicin. Nu har en person i England gripits och överlämnats till Sverige misstänkt för en stor mängd bedrägerifall.

Redan i början av året gick regionen ut med en varning för de bluffsamtalen från vårdcentraler runt om i regionen. Bland annat är Mölndal en av orterna där bedrägeriförsök inträffat.

Läs mer: Regionen varnar för bedrägeriförsök mot äldre

Totalt har polisen fått in över 600 anmälningar om bedrägeri eller försök till bedrägeri sedan februari 2016 med samma tillvägagångssätt. Men nu har alltså en person gripits i England efter att polisen i Sverige samverkat både nationellt och internationellt för att kunna efterlysa personen.

– Vi anser att det är huvudmannen och den personen är nu utlämnad till Sverige och sitter i häktet. Vi håller förhör med den misstänkte och så pågår vanligt utredningsarbete, säger Håkan Carlsson, chef för CIRCA-gruppen vid utredningssektionen i polisregion Väst.

Exakt hur många brott som personen är misstänkt för och var de begåtts vill Carlsson inte gå in på med hänvisning till den pågående utredningen. Men det ska handla om ett stort antal både fullbordade bedrägerier och försök till bedrägerier. Brotten ska ha gått lite olika till men har riktats mot just äldre.

– Man har ringt och gett de äldre besked om att de har allt från vitaminbrist till dödliga sjukdomar som cancer. Det är klart att om man får ett besked om en dödlig sjukdom… Det är fruktansvärt att så hänsynslöst slå undan benen för människor och vi har också sett att personer mått fruktansvärt dåligt efteråt.

Personen har sedan sålt falsk mirakelmedicin och i vissa fall bett äldre skicka pengar, men även att skicka bankkorten till England. I vissa fall ska äldre också ha uppmanats att föra över pengar till ett konto.

Redan innan gripandet så har också Västra Götalandsregionen tillsammans med polisen utrett om det förekommit något dataintrång eller att någon obehörig fått tillgång till patientuppgifter med anledningen av brotten.

– Vi har inte hittat något fall där det finns belägg för att så är fallet. Det känns också viktigt att tala om att inga patientjournaler blivit hackade.

Att nu en person gripits misstänkt för brotten hoppas Håkan Carlsson också kan skänka lite sinnesfrid till de som drabbats.

– Framför allt känns det viktigt att vi har fått stopp på detta. Det har varit en oerhört stor aktivitet på den här personen och det är många som har blivit drabbade, säger Håkan Carlsson.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar