Biblioteken stänger tillfälligt

Biblioteken i Mölndal ska göra en digital hårdrenovering. Det innebär att verksamheten stängs i ett par dagar på biblioteken i Lindome, Kållered och centrala staden, samt bokbussen.

De som vill ha någonting att läsa mellan måndag 20 maj och torsdag 23 maj gör bäst i att sno sig på. Under de dagarna håller nämligen Mölndals stadsbibliotek, Lindome bibliotek, Kållereds bibliotek och bokbussen stängt. Detta för att verksamheterna ska övergå till ett nytt, gemensamt bibliotekssystem.

– Systemet vi har nu kommer inte att finnas på marknaden framöver, så det är inte möjligt att ha det kvar. Under hela hösten har vi gjort en upphandling. När vi håller stängt kommer det att göras en fortbildningsinsats för personalen i det nya, och vi ska också föra över en väldigt massa data, som låntagarnamnen och böckerna i katalogen, säger Anette Hagberg, bibliotekschef.

Hon råder alla låntagare att göra sina tänkta besök veckan före bytet.

– Nu har vi infört sommarlån som en liten extra bonus, och då får man ju ha böckerna längre dessutom.

Även webbkatalogen på bibliotekens sajt kommer att vara nedstängd för sökning, lån och omlån av olika media, som till exempel böcker, tidsskrifter, filmer eller spel.

På Mölndals stads hemsida listas vad som också håller stängt under skiftet. Där ingår:

Ljudboksappen Biblio.
Nedladdning av e-böcker samt strömmande media.
Bibliotekens bokningsbara datorer.
Grupprummen.

På Stadsbiblioteket går det inte att boka hörsalen eller mötesrummen dessa dagar. Vidare kommer bokinkasten att vara stängda på Lindome och Kållereds bibliotek – dock ska det fortfarande gå att förtidsrösta till EU-valet i lokalerna.

Under stängningen passar Stadsbiblioteket också på att måla om i den skofria barnytan som kallas Berget. Angående varför man behöver göra en ommålning i ett nybyggt bibliotek, säger enhetschefen Britta Olsson Finck att det inte har hänt någonting särskilt.

– Det är bara en färg som har reagerat märkligt mot träslaget. Därför gör vi ommålningen när vi ändå håller stängt, och låter just Berget förbli stängt fram till 26 maj under torktiden.

Tobias Holmgren

tobias.holmgren@molndalsposten.se