Besök i Birgit Nilssons hem

SKPF 120 Måndagen den 21 maj går vår resa mot Birgit Nilssons museum. Redan 7.45 sitter 50 förväntansfulla pensionärer i Leja Tourings buss. Majrid önskar alla välkomna och berättar, att vår chaufför heter Birger. Vårt första stopp blir hos konstnären och sångaren Lena Petersson. Det var uppdukat med kaffe, te och en god fralla. Lena berättade, att hon sitter i ladugårdsbyggnaden, som är byggd i slutet av 1800-talet och skapar sina bilder i akvarell. Hon visar lite hur hon går till väga, när hon målar. Hon underhöll oss genom att sjunga Monica Zetterlunds melodier. Därefter gick vi runt i butiken och handlade, det var mycket att välja på.

När vi sedan satt i bussen kom Lena ut och tackade oss för besöket och önskade oss välkomna igen. Så gick färden vidare mot Birgit Nilssons museum, där fick vi var sin hörlur och en liten lampa, som vi kunde använda inne i museet. Allt var inglasat och vi kunde själva gå runt och pricka in det vi var intresserade av. Guiden berättade, att Birgit var en samlare och allt var prydligt placerat. Man kunde också trycka fram operamusik och höra Birgits mäktiga röst. När vi sedan skulle gå in i den privata våningen blev vi uppdelade i fyra grupper. Varje grupp blev guidad i 30 minuter.

Det var ett enkelt hem med ett litet sovrum till föräldrarna och ett litet till Birgit, som senare blivit omgjort till badrum, köket var också litet. Det fanns två finrum, men de värmdes bara upp när det var kalas. Efter ett par timmar var det dags att fara vidare. Nu började vi bli hungriga och på Ulvereds Hjorthäng var det uppdukat med hjortstek, potatisgratäng och sallad. Därefter kaffe och en kaka. Där fanns också gårdsbutik som några av oss handlade i. När vi ätit, gick ägaren ut med lite havrefoder till hjortarna, så de samlades och vi kunde beundra och fotografera de vackra djuren. Ägaren på restaurangen berättade att de hade kronhjortar och dovhjortar. Han visade också de vackra hjorthornen. Jag minns inte, när de tappar dessa, men ägaren svarade gärna på våra frågor. Nu var vi mätta och belåtna och satte oss i bussen för att åka hem. Vi hade dragning på våra lotter, som vi tidigare köpt. Vi hade också haft några kluriga frågor som endast två tjejer hade rätt på. För min del är minnet kort men roligt var det. Den som hade fixat lotter och kunskapsfrågor var Elsie. Hon kan det mesta. Vid 19-tiden var vi hemma igen efter en händelserik dag. Vill med dessa rader önska er alla en trevlig sommar.

Ilse Magnusson