Begagnade växter och krukor säljs i Kikås

För andra året i rad ska Mölndals stad sälja begagnade trädgårdsväxter och krukor på Kikås återvinningscentral. Det är en del av satsningen på att utveckla centralen och få ett större fokus på återbruk.

Mellan maj och oktober 2018 testade Mölndals stad det nya konceptet Växtåterbruket. Efter att ha utvärderat projektet bestämde sig staden för att fortsätta även i år.

– Testet föll väl ut tycker jag. Gamla välkända trädgårdsväxter som iris och daglilja kom det in mycket av och det sålde bra. Jag blev förvånad över att gamla zinkhinkar med hål i botten gick som smör i solsken, perfekta att plantera i, säger Stina Moberg, trädgårdsmästare på tekniska förvaltningen, på Mölndals stads hemsida.

Hon har hand om Växtåterbruket och förbereder inför öppningen den 10 maj. På torsdagar och fredagar kommer man kunna lämna in växter samt hela urnor och krukor. De görs sen i ordning och säljs vidare.

Växtåterbruket är en del i projektet som kallas för Framtidens Kikås. Mölndal stad ska utveckla återvinningscentralen i Kikås till en verksamhet med större fokus på återanvändning av material. Kommunstyrelsen har sagt ja till att bygga en ny hall för mottagning av material som kan återanvändas.

– Det ska byggas en ny, stor hall däruppe för att hantera återvinningen av vissa typer av produkter, framför allt handlar det om att kunna sälja bygg- och trädgårdsprodukter, sa Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande, när Mölndals-Posten intervjuade honom i mars.

Tanken är att göra försäljningen av återbrukade trädgårdsväxter och byggmaterial permanent i den nya hallen.

Läs mer: Klart med pengar till ny hall för återvinning

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se