Det är långa väntetider för barn som behöver hjälp hos ögonmottagningen på Mölndals sjukhus. Foto: Wikimedia Commons/Kent Randau

Barn med dålig syn får vänta på hjälp

Långa köer är ett ökande problem på ögonkliniken på Mölndals sjukhus. Just nu kan det ta upp till ett halvår för barn att få en tid, rapporterar Sveriges radio.

Bakgrunden är att kliniken fått många fler barnpatienter sedan Frölunda specialistsjukhus stängde sin barnögonmottagning i somras.

– Det var 500 barn som var påbörjade och så kom alla nya därtill, säger Marita Andersson Grönlund, sektionschef för ögonverksamheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Sveriges radio.

Ögonmottagningen i Mölndal har nu fått rekrytera ny personal och har dessutom börjat ha lördagsöppet. Men köerna är fortfarande ett påtagligt problem. Man är just nu inte nära att klara av kravet på maximalt tre månaders väntan för ett barn som blivit hänvisad till mottagningen via till exempel skolhälsovården.

Ett problem i sammanhanget är att det är svårt att rekrytera ögonspecialister.

– Det är allmän brist på ögonläkare och vi konkurrerar med den privata marknaden som tar upp många ögonläkare, säger Marita Andersson Grönlund till Sveriges radio.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031–86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar