Banbrytande forskning om Alzheimers i Mölndal

Sedan april pågår en omfattande studie om Alzheimers sjukdom i Västra Götaland. Syftet är att undersöka om det går att upptäcka tidiga tecken på Alzheimers med hjälp av ett par enkla digitala tester och ett blodprov. Två vårdcentraler i Mölndal står redo att ta emot alla kommuninvånare.

ANNONS
|

Alla som deltar i studien ställer upp frivilligt och ska genomföra ett antal digitala tester för minne och tankeförmåga i hemmet. Därefter åker de till närmsta Närhälsan vårdcentral för ett blodprov.

– Målet med den här studien är att bidra till att Alzheimers ska kunna upptäckas långt innan symptomen bryter ut, vilket hade varit en stor milstolpe i kampen mot sjukdomen och något som hade underlättat för oss i primärvården att ställa diagnosen. Så det hade varit helt fantastiskt om det lyckades och då har vi som vårdcentral och alla Mölndalsbor som deltar i forskningen varit med och bidragit, säger Irina Popescu som är verksamhetschef på Närhälsan i Krokslätt.

ANNONS

Fler kan delta

Än så länge har drygt 4 000 personer runt om i regionen registrerat sig för att delta i forskningen. Men studien har kapacitet att ta emot 10 000 och det går att anmäla sig fram till årsskiftet. För att delta krävs att man är mellan 50 och 80 år, inte har diagnostiserats med Alzheimers och kan ta sig till en offentlig vårdcentral för att ta blodprov. Det är oklart hur många av deltagarna som är Mölndalsbor men de som är det kommer främst tas emot på någon av Närhälsans vårdcentraler i Lindome och Krokslätt.

– Vi är väldigt glada för att så många ställer upp. Det är viktigt att vi har deltagare från alla olika delar av samhället och med olika bakgrunder för att resultatet ska bli så tillförlitligt som möjligt, säger Irina Popescu.

Kommer det påverka er övriga verksamhet att ni tar emot de här deltagarna för blodprov?

– Nej, inte på ett nämnvärt sätt. Vi är över 100 vårdcentraler som deltar så anstormningen borde inte vara så stor för varje enskild verksamhet.

”Stora framgångar inom forskningen”

Forskningsprojektet går under namnet Real ad och leds av forskare på Göteborgs universitet och Sahlgrenska.

– Det har skett väldigt stora framgångar inom forskningen om Alzheimers de senaste åren, och det är viktigt att vi kan omsätta de framgångarna i praktiskt nytta för nuvarande och framtida patienter, säger Michael Schöll, forskare på Göteborgs universitet och en av studiens ledare.

Framgångarna som Michael Schöll syftar på är dels att det har blivit möjligt att upptäcka sjukdomen väldigt tidigt genom att identifiera biologiska förändringar i kroppen, som sker långt innan symptom bryter ut. Och dels att det finns nya mediciner som har bevisats motverka dessa förändringar. I dagsläget fungerar de nya läkemedlen som bromsmediciner som fördröjer symptomens utveckling, men inom en inte allt för avlägsen framtid hoppas man att de kan bli betydligt mer effektiva.

– När läkemedlen sätts in så har vanligtvis symptomen redan brutit ut och de skadliga processerna som orsakar dem har pågått väldigt länge. Ofta någonstans mellan 15 och 20 år. Om medicinen i stället sätts in i ett tidigt skede så är förhoppningen att de skadliga processerna helt ska stanna av och att symptomen därmed aldrig ska bryta ut, säger Michael Schöll.

Svår diagnostik är ett hinder

Problemet är bara att det i dagsläget är svårt att ställa diagnosen så tidigt. För det första är det enbart vissa specialiserade mottagningar som kan hitta de tidiga biologiska förändringarna i kroppen som många år senare leder till Alzheimers sjukdom. Och för det andra har personerna inga symptom så det är omöjligt att avgöra vilka som i sådana fall ska undersökas. Vården har helt enkelt inte möjlighet att brett testa friska människor på specialistmottagningar för att upptäcka tidiga tecken på Alzheimers hos en liten andel av dem.

– Det finns relativt nya studier som visar att det går att hitta tecken på de tidiga förändringarna med hjälp av ett enkelt blodprov, och det är något som vi vill testa i stor skala med den här studien.

– Vi vill också i praktiken testa ett potentiellt framtida scenario där kanske vem som helst över en viss ålder har möjlighet att via en app eller hemsida göra olika tester för minnet och tankeförmågan, och därefter vid behov göra ett blodprov på närmsta vårdcentral. På så sätt kan samhället screenas brett efter tidiga tecken på Alzheimers som då förhoppningsvis kan behandlas på bästa möjliga sätt.

Inga individuella resultat

De som deltar i studien får inte reda på sina individuella resultat. Anledningen är att det handlar om forskning och inget man med säkerhet kan garantera faktiskt fungerar, i nuläget.

– Man får inga svar om man deltar i denna studie beträffande ens egen risk eller symtom på Alzheimer, men är man orolig för en anhörig eller för egen del så kan man kontakta oss på vårdcentralen för rådgivning och bedömning. Det är vi som tar hand om och utreder denna sjukdom och det är så klart viktigt att veta att man kan få hjälp! Även om dagens behandlingar lämnar övrigt att önska så finns det ändå mycket man kan göra även nu och inte bara i framtiden, säger Irina Popescu.

”Stolta över att vara med och delta”

Den 22 juli välkomnades de första deltagarna till vårdcentralerna för att lämna blodprov. Och de kommer kunna göra så fram tills en bit in på nästa år.

– Vi i personalen är stolta över att vara med och delta i den här studien. Och vi står redo att ta emot de Mölndalsbor som också gör det, säger Irina Popescu.

De första preliminära resultaten från studien planeras att komma om ett drygt år medan de slutgiltiga dröjer ett par år till.

Den som vill delta i studien kan anmäla sig på Real ad:s hemsida. De digitala testerna finns tillgängliga på fyra olika språk: finska, arabiska, engelska och svenska.

LÄS MER:Alexandra fick diagnoserna adhd och autism som vuxen

LÄS MER:Få turistattraktioner i Mölndal – därför kommer de hit ändå

LÄS MER:Student 2005 – så gick det sen: ”Kunde gå dagar utan att vi hade mat”

LÄS MER:Cykelstölderna i Mölndal minskar – lägsta siffran på fyra år

ANNONS