Åtta saker vi minns från 2017

MP-redaktionen listar åtta saker vi minns från året som gick.

Läs mer: Det hände 2017 – månad för månad

Årets…

…MÖRKER. Ett diskret meddelande på Mölndals stads hemsida förkunnade att vägbelysningen längs flera större landsbygdsvägar i de södra kommundelarna skulle släckas. Inte helt överraskande blev det ramaskri bland de boende, ett skri som ljudit högre och högre ju längre året gått. Beslutsfattarna höll envist fast vid sin linje – fram till strax före jul då politikerna lät meddela att man åtminstone för stunden stoppar nedmonteringen. I det läget hade dock nästan allt ljus redan hunnit försvunna från vägarna.

…SPÅR. Lindomeborna är med all rätt stolta över sitt älskade friluftsområde Bunketorp. Under året kom också ett nationellt erkännande av rang: Bunketorp kom med i boken ”Jakten på Sveriges 100 bästa motionsspår”.

…SUPERKÄNDIS. Petter Stordalen äger hotell i stort sett överallt utom i Mölndal. Snart blir det ändring på den saken. I juni avslöjades det att det blir Stordalen och hans Nordic Choice som ska driva det nya stora hotellet på Göteborgsvägen i Krokslätt.

…SURR. Besökarna på Ikea i Kållered hajade till lite extra när de kikade upp på en av skyltarna på parkeringen en dag i juli. På skylten satt en enorm mängd bin, uppnbarligen på jakt efter ett nytt lämpligt hem. Bina uppskattade dock inte miljön vid det stora möbelvaruhuset – dagen efter var de spårlöst försvunna.

…FÖLJETÅNG. Gunnebo ryttarsällskap och den politiska ledningen för kommunen och Gunnebo slott har inte fått rätsida på sin relation i år heller. Det mest akuta hotet mot klubbens existens undanröjdes då Grys fick klart med hyreskontrakt både för 2018 och 2019. Men att klubben blev av med gräshagar satte taggar i hjärtat på hästfolket som också har ett mer långsiktigt hot att oroa sig för: slottets planer på hotell, lantgård och utbildningssatsning. Om de idéerna får tummen upp av det politiska etablissemanget lär ridsportens dagar på Gunnebo vara räknade.

…DRAMATIK. På eftermiddagen den 2 augusti kom storlarmet: det brann våldsamt i en företagsbyggnad i Åbro industriområde. Elden och röken syntes över stora delar av Mölndal och kommuninvånarna rekommenderades att hålla sig inomhus för att undvika att andas in farliga ämnen. Lyckligtvis blev det inga personskador, mycket beroende på att de flesta lokaler var semestertomma. Men flera företagare kunde dagen efter bara konstatera att deras livsverk bokstavligen gått upp i rök. Brandorsaken förblev ett mysterium för polisen, som inte kunde hitta några avgörande spår i de förstörda lokalerna.

…HAVERI. Att gå vilse i matematiken kan hända den bästa. Men den som ansvarar för ett ekoduktbygge i 60-miljonersklassen bör nog kolla sina siffror både två och tre gånger. Bygget av djur- och naturpassagen i Sandsjöbacka hotade att rasa när en gjutform havererade. Kort senare offentliggjordes orsaken: ett räknefel. Följden blev avstängd väg, trafikkaos och att hela konstruktionen fick göras om från början. I augusti 2018 räknar Trafikverket med att ekodukten är klar.

…GRISAR. Kommunens vildsvin har ställt till med mer elände än på länge under året. Rapporterna har duggat tätt om uppochnervända gräsmattor, forcerade elstängsel och ovälkomna sammanstötningar i naturen. Både kommun och jaktlag har utlovat fler skjutna djur, men milda vintrar och god tillgång på mat för de kraftfulla djuren är helt uppenbart en mycket svår motståndare.

Relaterade artiklar
Fler artiklar