Att lägga ner skolan i Hällesåker är fortfarande en dålig idé

KRÖNIKA Då och då upprepar sig historier snabbare än man kunde ana. Det har inte ens gått två år sedan jag skrev en krönika om att det var ett klokt beslut av politikerna att förkasta idén att lägga ner Hällesåkersskolan.

Den här veckan var exakt samma förslag uppe till politisk behandling på nytt. Och min uppfattning har inte ändrats sen dess. En avveckling av skolan i Hällesåker – utbyggd så sent som 2013 – är knappast rätt sak att göra sett i ett längre perspektiv.

Kanske är det på ett vis logiskt att tjänstemännen på skolförvaltningen (igen) pekade på Hällesåkersskolan och föreslog att den läggs ner. Egentligen ska ingen skugga falla över dem.

Tjänstemännens uppgift är oromantisk men viktig – de ska se till att Mölndal får så mycket och så bra skola som möjligt för exakt den summa pengar som politikerna tilldelar dem. En skola med bara 50 elever på en ort med dålig kollektivtrafik är ingen speciellt kul pjäs att ha med i ett sådant spel.

Men stadens politiker har ett mycket bredare uppdrag än tjänstemännen på en enskild förvaltning. Politikerna ska väga samman nutid och framtid, ställa ett behov mot ett annat, fundera över enskilda frågors symbolvärde och jämföra det med rationella ekonomiska kalkyler. Det tankearbetet resulterade i att skolan räddas kvar (igen). Och tur är väl det.

En titt i det som ska bli Mölndals kommande översiktsplan ger en intressant bild av Hällesåker. Både invånare och stadens egna planerare konstaterar att det behöver byggas fler bostäder på orten. (Jo, jag vet att Bokloks stora projekt lades ner, men hoppet om fler invånare är knappast permanent släckt bara för det.) Brist på offentlig service och mötesplatser pekas ut som ett problem. Centrala Hällesåker betraktas som ett av de områden i kommunen som ”kan prövas för bebyggelseutveckling”.

Det låter i mina öron inte som en ort som skulle må bra av att bli av med sin skola. En from förhoppning nu är att det dröjer mycket längre än två år innan ännu ett förslag om stängning kommer. Både elever, skolpersonal och ortsbor vill nog kunna fokusera på annat än nedläggningshot ett tag framöver.

Fredrik Hofflander

Chefredaktör på Mölndals-Posten.