Astra Zeneca flyttar 140 tjänster från Mölndal till Polen och Indien för att kunna göra fler egna studier, berättar företagets kommunikationsdirektör Jacob Lund.

Astra Zeneca: Vill driva fler egna studier

Läkemedelsföretaget vill kunna driva fler studier själva utan att lägga mer pengar. Det är därför 140 tjänster nu flyttas från Mölndal till Warzawa och Bangalore.

– Det handlar om att frigöra resurser så att vi kan genomföra fler studier för ungefär samma kostnad. Vi har så många projekt i sen utvecklingsfas som vi gärna vill driva. Då är det här ett sätt att kunna genomföra fler studier internt. Tyvärr får det påverkan på anläggningen i Mölndal, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca.

Anledningen till att det blir billigare att driva studier utomlands är att personalkostnaderna på Astra Zenecas anläggningar i polska Warzawa och indiska Bangalore är lägre. Den avdelning i Mölndal som är påverkad heter Global medicines development.

– Det är vår utvecklingsavdelning. De som tar läkemedel vidare till produkt, bland annat genom att genomföra stora studier. De är ansvariga för att driva alla stora studier som vi gör, säger Jacob Lund.

Läs mer: Facket: ”Inte alls en bra idé”

Det handlar om forskning i det senare stadiet av läkemedelsutvecklingen och det är främst operativa tjänster som flyttas. Enhetens strategiska och beslutande roller kommer att finnas kvar i Mölndal.

– Vi skapar också ungefär 40 nya fasta tjänster på sajten som en del av den här omorganisationen. Så det är ungefär 100 tjänster reduktion netto, säger Jacob Lund.

I dagsläget har Astra Zeneca cirka 2 500 anställda i kommunen och är därmed Mölndals största privata arbetsgivare. Mölndals stads näringslivschef, Lars Ekberg, är inte förvånad.

– Det här var väntat. Det här är resultatet av ett koncernbeslut som kom förra året, så det är en omvandlingsprocess, säger han.

Lars Ekberg har följt den diskussion kring läkemedelsföretags förutsättningar att bedriva studier i samarbete med sjukvården i Sverige. Att det kan leda till att fler kliniska tester läggs i andra länder.

– Branschen har påtalat och även forskningsvärlden anser att möjligheterna har försämrats på grund av en strängare lagstiftning, säger Lars Ekberg.

Vad betyder Astras neddragning för Mölndal?

– Det betyder egentligen inte så himla mycket. När jag har jobbat här har antalet anställa på Astra Zeneca har pendlat mellan 3 000 och 2 100, beroende på vilka forskningsområden de har placerade här i Mölndal, säger Lars Ekberg som är övertygad om att företaget kommer att behålla en stark forskningsbas i kommunen.

Han tillägger att arbetsmarknaden för de cirka 100 personer som förlorar sina jobb ser väldigt ljus ut med tanke på att det är en bransch i utveckling.

Annelie Ivarsson Moran

annelie.ivarsson@molndalsposten.se

031 – 86 84 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar