Arkivet ger raka besked – jag är en dagdrivare

KRÖNIKA Jag älskar tidningar. Därför insåg jag direkt att det var kört för mig när Kungliga Biblioteket för någon månad sedan kungjorde att man nu öppnar upp sitt gigantiska digitaliserade svenska tidningsarkiv för alla.

– Möjligheten att ta del av svensk presshistoria tror vi kommer att uppskattas av många som nu sitter hemma, sa riksbibliotekarie Karin Grönvall i en kommuniké.

Säg så här: Det är tur att jag har ett jobb att sköta, annars hade arkivsökningarna lätt kunnat bli en 40-årig chefredaktörs livsfarliga vuxenversion av sönernas Fortnite och Fifa 20.

Nu har jag till exempel lärt mig att det första spåret av en Hofflander i svensk press finns att hitta 1759 i Stockholms Posttidningar. I en oändlig uppräkning av befordrade svenska soldater dyker han upp – fältväbeln P Hofflander som, säkert helt välförtjänt, lyckats stiga i graderna.

Mölndalshistoria finns det förstås också gott om. En sökning på ”Åbyfältet” skickar mig till Arbetartidningen som redan 1935 – året före invigningen – hade identifierat svårartade problem med bygget.

”I en lervälling som i det närmaste räcker till knäna vadar ett 30-tal A.K.-arbetare. Här skall dessa arbetare bygga en trav- och galoppbana, där en hop lättingar och dagdrivare sedan skall utöva sin nöjessport och håva profit.”

Jag tänker på mina egna två delägda travhästar och på hur jag och min pappa var stammisar på den inglasade läktaren i början av 90-talet. Lättingar och dagdrivare var alltså vad vi var! En smärtsam stämpel att bära, även om det gått 85 år sedan artikeln skrevs. (Jag väntar dock fortfarande på den där profiten från de två nyss nämnda hästarna!)

Ja, ni förstår själva vilken historisk skatt jag ramlat över. Prova gärna själva här – på egen risk. Fram till 31 maj är det helt gratis!

Fredrik Hofflander

Chefredaktör på Mölndals-Posten.