Martina Perisa prisas för sitt arbete som ledare i Cheerleadingklubben GC Troops. Foto: privat.

Årets stipendiater utsedda

En cheerleadingtränare, en silversmed och en författare. Det är några av de som fått Mölndals stad kultur- och idrottsstipendium i år.

– Det är en stor glädje och tacksamhet, säger Martina Perisa som blev Årets ledare.

Martina Perisa är tränare i cheerleadingklubben GC Troops och har blivit tilldelad Mölndals stads ledarstipendium.

– Först blev jag väldigt förvånad, det var inget jag hade förväntat mig. Jag gör allt ideellt så det var en sorts bekräftelse på att man gör något bra, säger hon.

Martina Perisa har hållit på med cheerleading i sju, åtta år. Först som tävlande och senare som tränare.

– Det var väldigt snabbt som jag märkte att det var roligare att vara tränare, det var där hjärtat fanns mest, säger hon.

Varför då?

– Det är väl lite som när man ger en present, det är roligare att få ge bort en present än att få en. Att kunna lära ut nånting och sen se den tacksamheten som de sedan visar tillbaka.

I hennes motivering står det bland annat: ”Martinas helhjärtade engagemang sträcker sig dock långt utöver att vara tränare. Hon designar team-uniformer och kläder till tränare och aktiva. Hon styr upp föreningens uppvisningar i offentliga sammanhang och planerar de övriga tränarnas utbildning.”.

– Jag är ju där och gör saker för klubben tjugofyrasju, det var väl det som märktes. Det här är helhjärtat och min passion, säger hon.

Konststipendiat ska göra smycke

Mölndals stad delar även ut två idrottsstipendier, ett kulturstipendium och ett idé- och konststipendium. Det sistnämnda gick till silversmeden Karin Torlegård för hennes idé att göra ett Mölndalssmycke.

– Bakgrunden till idén är att det i Danmark finns smycken som till exempel politiker och nyckelpersoner i näringslivet har på sig officiellt. De har på sig det när de representerar företaget eller som politiker för att visa upp samtidskonsten. Det var väl egentligen därifrån idén kom. Målet är att smycket ska visas upp för Mölndalsborna och att man ska kunna bära det och känna sig stolt över Mölndal, säger Karin Torlegård.

Stipendiet är på 50 000 kronor som hon nu ska använda till projektet.

– Jag har tänkt börja ganska brett med research och titta på vad Mölndal är idag, vad det ska bli framåt och även ur ett historiskt perspektiv. Sen får vi se vad det blir. Projektet får avgöra hur formgivningen blir, säger hon.

Idé- och konststipendiet samt kulturstipendiet delas ut på Kulturnatt i Kvarnbyn fredag 1 september. Ledarstipendiet och de båda idrottsstipendierna delas ut på Idrottens dag, söndag 3 september.

Elvira Linderot

Fakta: Alla stipendiater

Ledarstipendiat: Martina Perisa, GC Troops

Idé- och konststipendiat: Karin Torlegård, silversmed

Kulturstipendiat: Johan Werkmäster, författare och kulturskribent

Idrottsstipendiat, flickor: Johanna Wennberg, Mölndals allmänna simsällskap (MASS)

Idrottsstipendiat, pojkar: Jakob Ärnlöv, Dalen Krokslätts FF

Relaterade artiklar
Fler artiklar