Martin Ferm är tv-kändis i Taiwan. Foto: Privat

Är superkändis i Taiwan – men doldis i Sverige

Martin Ferm åkte till Japan för att plugga efter gymnasiet. Nu är han skådespelare och tv-kändis i Kina och blir igenkänd var han än går. Men inte hemma i Sverige.

– Det är en skön konstrast att komma hem, för då slipper jag alltid tänka på hur jag ser ut och vad jag gör, säger han.

Paparazzifotografer kan nämligen lura utanför hemmet i Taiwan, och på sin fem minuter korta väg hem från gymmet kan han bli stannad av en handfull fans som vill ha en autograf.

– ”Är det inte du? Martin från tv?”, brukar de fråga.

Pluggade i Japan

29-årige Martin är uppvuxen i Balltorp. Där gick han i skolan men bytte sedan till Åby. I gymnasiet valde han att stanna kvar i Mölndal och började då på Fässbergsgymnasiet. Men efter studenten ville han ut i världen. 2008 bestämde han sig för att åka till Japan för att studera språk. Varför inte, tänkte han och åkte.

Hans språkutveckling gick fort framåt och efter två år läste han kurser i japanska på högsta nivå. En dag blev han stannad på gatan, av en för honom helt okänd person, som tyckte han såg ut som en tv-stjärna.

– Det ena ledde till det andra och jag gjorde därefter några talkshowsliknande program. De följde bland annat med hem till mig och filmade i köket när jag stekte köttbullar, berättar Martin.

Efter två år i Tokyo började han känna sig färdig i staden. Han ville utmana sig själv – igen. Kinesiska kanske? Varför inte, tänkte han ännu en gång och packade väskorna.

Rätt kontakter

Han flyttade till Taipei och började där arbeta på H&M. Han träffade snabbt en tjej – som i framtiden skulle bli hans fru. Hon jobbade inom tv-branschen och hade de rätta kontakterna för Martin.

– Då fick jag vara med i ett panelprogram som i princip går ut på att västerlänningar pratar om skillnader mellan de olika länderna. Jag gjorde bra ifrån mig och började göra det mer regelbundet.

Efter några månader sa han upp sig från jobbet på H&M för att satsa helhjärtat på tv.

– Mitt stora genombrott fick jag för tre år sedan då jag deltog, som första utlänning någonsin, i en traditionell såpopera. Man kan likna serien vid svenska Rederiet. Jag skulle bara visas i tre avsnitt men blev en av huvudkaraktärerna istället. Nu har jag varit med i 100-120 avsnitt, säger Martin.

Efter det har han även deltagit i Taiwans motsvarighet till Let’s Dance.

Taiwan är hemma

En gång om året åker han hem till Sverige. Han har nyss åkt hem till Taiwan igen med sin familj, sin fru och deras fyraårige son, efter ett besök i Göteborg. Att flytta tillbaka till Sverige är inte aktuellt.

– Jag har min karriär, familj och vänner i Taiwan. Men om jag någon gång skulle flytta till Sverige är det för min sons skull, så han får en svensk utbildning. Men för tillfället har vi det bra här, säger Martin.

Nu vill han fortsätta satsa på karriären. Men inte som tv-kändis.

– Jag vill komma in i filmindustrin och få en roll i någon spelfilm. Jag får göra det bästa jag kan och hoppas att det går. Om jag inte kan fortsätta på den här stigen i framtiden, för det är svårt att bygga en karriär här som består, vill jag nog bli egenföretagare. Kanske inom restaurangbranschen.

Frida Ekborg

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar