April, april: Nya namnet var en bluff

Nej, Mölndals centrala delar ska inte få ett engelskspråkigt namn. Mölndals-Postens nyhet var ett av många aprilskämt i svenska medier på lördagen.

Mölndal City Centre? Kanske var det en och annan som satte morgonkaffet i vrångstrupen inför det överraskande beskedet att kommunpolitikerna ville satsa på ett innerstadsnamn med internationell klang.

Men så blir det inte.

Något extrainsatt möte om ännu ett nytt namn på centrala Mölndal har aldrig hållits och Marie Östh Karlsson, kommunstyrelsens ordförande, står såvitt känt fast vid sin åsikt att namnberedningens förslag Mölndals innerstad är alldeles utmärkt.

Av reaktionerna på Mölndals-Postens Facebook-sida att döma var de flesta läsare med på noterna, även om det nog också fanns de som glömde bort vilket datum det är.

”Vad är det för fel på Mölndals bro? De flesta säger det redan idag. Måste vi vara som alla andra kommuner. Kan vi inte våga gå mot strömmen och våga bevara ngt gammalt och annorlunda”, skrev en läsare.

”Håller med den som tyckte att det borde finnas viktigare saker att diskutera”, skrev en annan.

Mölndalspolitikern Patrik Karlsson (S) delade glatt nyheten med ett – får man förmoda – skämtsamt ”Äntligen!”. Hans inlägg möttes faktiskt till en början av kritik: ”Dumt förslag. Mölndals Centrum bättre! Svenska!”, skrev en av politikerns Facebook-kontakter.

Det var förstås inte bara Mölndals-Posten som skämtade med läsarna under lördagen.

Göteborgs-Posten meddelade under morgonen att Göteborg ska få en mobil förlossningsklinik i form av en spårvagn. Kurvor, inbromsningar och accelerationer bedöms ha en positiv inverkan på de blivande mammornas förlossningsarbete, hette det bland annat.

Lokaltidningen STO i Stenungsund kungjorde att bilisterna på Tjörnbron ska börja betala trängselskatt i sommar. Pengarna ska användas till att finansiera en ny bro till Orust.

Kungälvs-Posten berättade om att E6 genom staden ska stängas av i tre veckor till följd av att man upptäckt den extremt sällsynta sjöbollsgrodan i samband med utbyggnaden av Kungälvs sjukhus.

Och Katrineholms Kuriren i Södermanland satsade på ett avslöjande om att stadens gatu- och torgnamn ska säljas dyrt till företag som vill satsa på att synas lite extra. ”Ett utmärkt sätt för små kommuner att öka sina inkomster”, hävdades det i artikeln.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23