Anställd packade om cannabis på jobbet – döms för grovt narkotikabrott

Mannen jobbade på ett företag i Balltorp. När polisen i mars gjorde ett tillslag mot lokalen fann de närmare tio kilo cannabis där, hade inte tullen bytt ut delar av lasten några dagar tidigare skulle mängden varit mer än tio gånger så stor. Nu döms mannen för grovt narkotikabrott.

ANNONS
|

Den 5 mars upptäckte tullen i Skåne en lastpall med knappt 140 kilo cannabis. Den låg förpackad i 15 platta paket som såg ut att bestå av takgipsplattor. Det beslutades att leveransen ändå skulle genomföras men i 14 av förpackningarna byttes cannabisen ut mot kopieringspapper.

På kvällen två dagar senare gjordes en polisinsats mot en lokal i Balltorp där lastpallen återfanns. De platta paketen var öppnade och innehållet utspritt på golvet. I en flyttkartong låg 20 paket cannabisharts.

Kartongen som hittades i lokalen i Balltorp hade bubbelplast på toppen. Här har den avlägsnats och man ser buntarna med hartskakor.
Kartongen som hittades i lokalen i Balltorp hade bubbelplast på toppen. Här har den avlägsnats och man ser buntarna med hartskakor. Bild: Tullverket

Utanför lokalen kunde även den nu dömde mannen gripas och hans mobil togs i beslag. Den 36-årige mannen är en tidigare ostraffad familjefar som bor på annan ort.

ANNONS

Den dömde säger sig blivit hotad till livet

Mannen har i förhör uppgett att han varit anställd på företaget i Balltorp i omkring fem år, men att han cirka en vecka innan polisingripandet bytt arbetsgivare.

Mannen hävdar också att han aldrig sysslat med narkotika och inte känner några kriminella. I stället förklarar han det inträffade med att han ett halvår innan lasten levererades hotats av okända män som sedan har återkommit vid ett par tillfällen, bland annat utanför hans barns skola. De krävde att han skulle köra stöldgodset till lokalen i Balltorp och packa upp det där. En vecka innan det var dags dök männen upp igen och hade då pistol och sa att om han inte gjorde som de sa skulle han, hans sambo och eller barn dö.

Mannen uppger i förhör att han blev livrädd, fick panik och kände sig jättestressad. Han bestämde sig där och då för att inte berätta om hoten för någon annan person och att inte kontakta polisen.

Han påstår vidare att han överhuvudtaget inte förstod att det var narkotika han hanterade under kvällen, trots att han både packade upp och packade om varorna.

Tingsrätten anser inte förklaringen trovärdig

Tingsrätten anser inte att mannens bortförklaring är trovärdig, bland annat framstår det inte som rimligt att de okända männen ska ha velat ställa in sin dyrbara egendom, må vara stöldgods eller narkotika, i ett lager som de sedan inte skulle ha någon tillgång till.

Tingsrätten menar också att möjligheten finns att mannen, när det visade sig att lastpallen inte innehöll femton paket med 20 förpackningar cannabis i varje utan endast ett enda paket, förstod att det fanns en risk för att narkotikan bytts ut av myndigheterna. Mycket kort tid därefter lämnade han lokalen i stor oordning. Det har knappast varit en del av brottsplanen att lämna såväl knappt 10 kilo cannabis, vilket i sig betingar ett påtagligt ekonomiskt värde, som allt övrigt material utspritt på golvet på företaget, påpekat tingsrätten.

”Jag har blivit tvingad till det här”

Lasten som mannen packade upp, bestående av närmare tio kilo cannabis, skulle ha varit 137 kilo om inte tullen upptäckt narkotikan i Skåne.

Det är klart som fan att jag inte vill erkänna något.

Mannen döms därför för grovt narkotikabrott samt för försök till grovt narkotikabrott, eftersom det rör sig om så stor mängd narkotika som var tänkt att levereras. Att all cannabis inte kom fram berodde enbart på att Tullverket upptäckt den och bytt ut den.

Den tidigare ostraffade 36-åringen döms nu till fem års fängelse mot sitt nekande.

– Det är klart som fan att jag inte vill erkänna något, jag har blivit tvingad till det här, jag vet inte vad jag ska svara, säger han under förhör.

LÄS MER:Kokain för 4,5 miljoner kronor lämnades över i Sandsjöbacka

LÄS MER:Man i 30-årsåldern döms för den allvarliga olyckan i Lindome

LÄS MER:Kvinna i Bosgården gömde vapen och två kilo knark – här är domen

LÄS MER:Kvinna i hemtjänsten fastnade i knarkfälla

ANNONS