Ungefär 365 dagar om året tänker jag på starka och modiga kvinnor i historien, skriver MP:s krönikör Elin Lund.

Alla behövs för jämställdhet

KRÖNIKA

Den internationella kvinnodagen 8 mars instiftades av FN 1978 för att uppmärksamma den ojämlikhet som råder i många länder och samhällen där kvinnor inte är jämställda med män. Sverige hamnar på fjärde plats i världen i den senaste mätningen av World economic forum. Det kan tyckas bra, men det finns saker att kämpa för även här. Exempelvis hamnar Sverige på plats 71 när det handlar om lika lön för lika arbete.

Ungefär 365 dagar om året tänker jag på starka och modiga kvinnor i historien. Jag blir ofta frustrerad över den okunskap som råder i samhället om kvinnors plats i historien. Det är något bättre i skolundervisningen idag men när jag var ung läste vi bara om kungar och uppfinnare som var män. Så med hopp om att upplysa er vill jag nämna några kvinnliga innovatörer. Historiskt sett har det varit svårt för kvinnliga uppfinnare att profilera sig och kunna ta patent på uppfinningarna, eftersom de varit kvinnor och rent juridiskt inte varit myndiga, vilket idag låter helt befängt, men det var inte så länge sen en gift kvinna blev helt myndig i Sverige, 1921.

1942 tog Hollywoodskådisen Hedy Lamarr tillsammans med en vän patent på sin uppfinning; radiosignaler som hoppar mellan olika frekvenser, bland annat med syfte att försvåra spårning. Det lade grunden till dagens trådlösa nätverksteknik, mer känt som wi-fi.

Mary Wolstonecraft Shelley skrev klassikern Frankenstein 1818 endast 21 år gammal. Inget förlag ville ge ut boken, trots att de tyckte att den var helt unik. Bokförläggarna trodde att Marys man skrivit boken. Till slut fick hon ge ut boken anonymt, men med ett förord av hennes man. Kul!

Marys systerdotter Ada Lovelace var matematiker och fick jobba gratis på universitet eftersom kvinnor inte ”kunde” vara matematiker på den tiden. 1842 översatte hon en artikel om ”den analytiska maskinen” med ett eget tillägg, en algoritm som anses vara grunden till den första datorn.

Kvinnor har under många perioder och tider varit utestängda från näringslivsverksamhet och alltså haft svårt att hävda sig även om de velat. Amalia Eriksson fick under mitten av 1800-talet ändå lov att ha en litet sockerbageri och vips uppfann hon polkagrisen.

Idag är det andra bullar. Eller? Idag ”kan” en tjej vara matematiker eller forskare, gud bevars. Men trots att fler kvinnor genomgår universitetsutbildningar har män fortfarande högre lön. Och nobelpristagarna 2017 var bara män.

Om du som man får en ohämmad lust att ge en kvinna blommor på 8 mars vill jag starkt avråda dig från detta pinsamma tilltag. Det är inte så det är tänkt att vi ska ”fira” 8 mars. Att gratta någon som generellt har sämre villkor är lite skevt, va? Däremot måste vi alla jobba för ökad jämställdhet 365 dagar om året, i vardag och arbetsliv. Jag vill nämligen så gärna få uppleva ett jämställt samhälle innan jag dör.

Elin Lund

socionom

Relaterade artiklar
Fler artiklar